Tässä ovat Ruokaa pöytään -palkintoehdokkaat vuonna 2019!Olen ihaillut Popjusticen nerokasta Twenty Quid Music Prizea, jossa paras brittiläinen popsingle palkitaan ansioistaan kahdenkymmenen punnan setelillä.

Koska matkiminen on parasta imartelua, tämä blogi on perustanut Ruokaa pöytään -palkinnon, jonka saa paras kotimainen populaarimusiikkikappale. Palkinto on tietenkin mittava: lounasseteli! Palkinto jaettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa ja sen sai Ruusut-yhtyeen Glitchit.

Olen koostanut tänäkin vuonna kymmenen ehdokasta palkinnon saajiksi osin somekavereideni auliiden ehdotusten avustuksella. Kriteereitä on ollut yhä kaksi: kappale on pitänyt julkaista 1.4.2018–31.3.2019 välisenä aikana ja johtavan artistin pitää olla suomalainen. Esimerkiksi Robin Schulz feat. Erika Sirola ei siis kelpaa. Jokaiselta artistilta on mukana vain yksi kappale johtavana artistina.

Kappaleet esitellään alla ja niistä paras palkitaan myöhemmin tässä kuussa. Äänestykseen voivat osallistua kaikki halukkaat, paitsi artistit itse, ottamalla minuun henkilökohtaisesti yhteyttä ja äänestysaika päättyy 21. huhtikuuta klo 23.59. Lisätietoja osallistumisesta voi kysellä esimerkiksi Facebookin tai sivussa olevan blogiprofiilin kautta.


---

Chisu – Momentum
Aikamme lahjakkaimpiin ja taitavimpiin popkirjoittajiin lukeutuva Chisu julkaisi maaliskuussa pitkästä aikaa ikiomaa uutta musiikkia. Parisuhteen päättymistä ennakoiva Momentum on kunnianhimoinen kappale, jonka kertosäe on iskevyydessään kuitenkin silkkaa popkarkkia.

Ellinoora feat. Eetu – Bäng bäng typerä sydän
Ellinoora on Chisua tuoreempi poplahjakkuus, jolle on jo lukuisten hittien valossa tärkeää kappaleiden klassisuus ja potentiaali nousta suuriksi menestyksiksi; sellaisiksi, että niitä lauletaan musiikintunneilla ja kevätjuhlissa. Bäng bäng typerä sydän käyttää nerokkaasti kahden laulajan vuoropuhelua ja sävellys on aivan priimaa. Kirjoitin kappaleesta enemmän viime vuonna täällä

Gasellit – Se ei kuulu sulle
2018 oli räpin todellinen juhlavuosi kotimaisessa popmusiikissa ja Emma-palkittu Gasellit oli sen suuria voittajia. Syksyllä ilmestyneen mainion Jano-albumin mielestäni paras single on melko perinteistä Memphisin suuntaan kumartavaa bassovoittoista räppisoundia kanavoiva, erittäin jykevä Se ei kuulu sulle.

Ibe – iClout
Talvella Emma-gaalassa Vuoden tulokas -kategoriassa ehdolle jo päässyt r&b- ja hiphop-artisti Ibe on vuoden riemastuttavimpia läpilyöjiä. Hänen nuorisokieltä vilisevä ja ajankuvaa edustava Ibelius-albuminsa on tervetullut onnistuminen sekä listojen että laadun näkökulmasta ja iClout vain yksi sen mahtavista hetkistä toimien erinomaisesti myös sinkkuna.

J. Karjalainen – Terve, Sirkka Lautamies
Musiikintunneista puheen ollen, J. Karjalaiselta oli vaikea välttyä 1990-luvun kouluissa ja rippileireillä. Niinpä oli aivan upeaa kuulla tasalaatuinen Sä kuljetat mua -albumi ja huomata, että J. Karjalaisen taika ei ole kadonnut minnekään. Päinvastoin, tuntuu että albumi on löytänyt hänelle jälleen uuden sukupolven kuuntelijoita yltäen Suomen albumilistan kärkeen ja viettäen listalla 15 viikkoa, mikä on striimausaikana hieno saavutus veteraaniartistille. Terve, Sirkka Lautamies on mitä klassisinta ja taidokkainta Karjalaista.

Jesse Markin – Jericho
Vuoden ainoa englanniksi laulettu ehdokas kertoo irti päästämisestä raamatullisin kielikuvin. The Megaphone Statesta jollain tasolla tutun Markinin kaltaisia artisteja eli englanniksi laulavia, Michael Kiwanukansa ja Frank Oceaninsa kuunnelleita neroja ei ole maassamme tietenkään liikaa, varsinkaan näin lahjakkaita!

Maustetytöt – Tein kai lottorivini väärin
Kaisa ja Anna Karjalaisen eli Maustetyttöjen Tein kai lottorivini väärin lienee vuoden kohutuin esikoissingle, mutta miten pitkälle se vie Ruokaa pöytään -äänestyksessä? Tuleeko lottovoitto? Riemukasta Leevi and the Leavings -lyriikkaa ja hieman Franz Ferdinand -tyylistä kitara- ja syntikkasoundia yhdistävä biisi on joka tapauksessa täysosuma!

Rosita Luu – Pyramidin huipulla
Rosita Luu eli Merita Berg tunnetaan Hullu ruusu -yhtyeestä, mutta hänen viime syksynä ilmestynyt ensimmäisen albuminsa SOS on popdiggarin näkökulmasta jonkin verran helpommin lähestyttävää musiikkia ja esimerkiksi tällä loistavalla kappaleella hyvin lähellä perinteistä suomalaisen poprockin laulunkirjoittamisperinnettä, kuten Karkkiautomaatin ja Noitalinna Huraan parhaita hetkiä.

Ruusut – Siamilaiset
Glitchit toi Ruusuille historian ensimmäisen Ruokaa pöytään -palkinnon ja tällä kertaa he ovat ehdolla esikoisalbuminsa viime kesänä ilmestyneellä singlellä Siamilaiset, joka on Glitchejä ehkä perinteisempää elektronista poppia, mutta hyvin pakahduttavaa silti!

SOFA feat. Ringa Manner – Sotamaalauksii
Ringa Manner pääsi nauttimaan Ruokaa pöytään -palkinnosta Ruusujen riveissä ja nyt hän kamppailee glooriasta peräti kahdella kappaleella, kuten Vesta ja JVG viime vuonna. Toinen on vierailu rap-kaksikko Sofan genrerajoja rikkovalla ja hivenen ns. takavasemmalta tulleella viimevuotisella sinkulla Sotamaalauksii, josta ei puutu periksiantamattomuutta, taitoa eikä tyylitajua.

Kuuntele kaikki ehdokkaat tästä

Kommentit