Mikä kaikki on (taas) Saara Aalto -uutisoinnissa pielessä?

Saara Aalto. Kuva Aallon virallisilta sivuilta.

Aika moni hieraisi silmiään, kun useampi luotettavahko media (muun muassa Ilta-Sanomat, Yle) uutisoi Saara Aallon liittyvän Spice Girlsin minuuteissa loppuun myydylle Brittein saarten stadionkiertueelle.

Kyllä, sen Spice Girlsin, jonka esikoisalbumia Spice (1996) on myyty pitkälti yli 20 miljoonaa kappaletta ja jonka one off -esiintyminen oli Lontoon olympialaisten päättäjäisten (2012) huippuhetki keräten 116 000 tviittiä minuutissa.

Olisihan se hienoa, mutta epäilen, koska:

1. Ensinnäkin juttujen lähde on Hullu Hullu Maailma -tasoinen The Sun, joka julkaisi Saara Aallon Dancing on Ice -pestin johdosta noin vuoden ikäisen videon, jossa Saara ja Mel C puhuvat siitä, että Saara voisi olla ”kuudes Spice Girl”. Tuolloin ei edes tiedetty mitään koko stadionkiertueesta.

2. Jos vielä tuokaan ei riitä, niin muistettakoon, että Spice Girlsissä ei ole KOSKAAN ollut lisäjäseniä, vaikka niistä on vitsailtu usein. Esimerkiksi Mel B ja Emma Bunton ovat naureskelleet, että Katy Perry voisi olla kuudes Spaissari.

3. Stadionkiertueen lämmittelijänä on Jess Glynne, jolla on seitsemän brittilistan ykköstä. Hänkään ei siis ole virallisesti vieraileva Spice Girl – ainakaan nykytiedon valossa – vaan lämppäri. Vertailun vuoksi, Saara Aallolla on nolla käyntiä sekä Britannian sinkku- että albumilistalla ja vain yksi kappale on saanut yli miljoona kuuntelua Spotifyssa maailmanlaajuisesti.

Iltapäivälehtien ja Ylen soisi muistavan sen ”Vastuullista journalismia” -merkin, jota he ylpeästi esittelevät. Spice Girlsin paluukiertueeseen liittyviä jättiuutisia ei todellakaan vuodeta The Sunin kautta eikä niistä kertovien artikkelien perässä lue, että ”Yle ei ole tavoittanut Saara Aaltoa vahvistaakseen The Sunin uutista.”

Olen miettinyt pääni puhki, millä logiikalla suomalainen media toimii kirjoittaessaan Saara Aallosta. On ilmiselvää, että se elää jonkinlaista toiviomatkaa Aallon kautta. Jospa meillä viimein olisi joku oikea silmää tekevä Brittein saarilla! Hän asuu Britanniassa, on siellä jonkinasteinen tosi-tv-julkkis, joten hän on lähes supertähti!!

Tai sitten ei. Millä tahansa populaarikulttuurin mittarilla tarkastelemalla Aalto on popbisneksessä täysin statisti: hänellä ei ole yhtään sinkkuhittiä, hänen albuminsa ei yltänyt listoille ja hänen omat keikkansa järjestetään pikkuklubeilla.

On aivan eri asia olla ikuinen tv-kisailija kuin popartisti.

Aallon lämmittelijäpesti Stepsin viimevuotisella paluukiertueella oli hieno asia, mutta siitä on todella iso matka maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluneen popyhtyeen stadionkiertueelle. Vaikka Iltalehti toisin väittää uutisessaan Aallon ”uskomattomasta onnenpotkusta" (Stepsin nimikin kirjoitettu väärin):


Lisäksi en tiedä, onko Saara Aalto tiedostanut, että The Sunin kaltaisten roskalehtien toimittajille voi kertoa mitä tahansa, koska kaikki tietävät, että kysymys on puhtaasta tarinankerronnasta. Jos hän olettaa, että The Sun on oikea media, joka haluaa prosessoida saamaansa tietoa tai tarkistaa lähteensä, niin sitten Aalto on median suhteen enemmän kujalla kuin uskoimmekaan.

Kaiken kaikkiaan Aalto on kuitenkin hienoa materiaalia mediatutkijoille. Mutta jos tämä(kään) Saara Aallon julkisesti esiin tuoma unelma ei toteudu, niin se ei ainakaan ole suomalaisen median vika!

PS. Saattaisin ostaa tiedon, että Adele vierailee Spice Girlsin konserteissa... mutta en sitäkään lopulta uskoisi ennen virallista lausuntoa.

Kommentit