Mikä on kaikkien aikojen paras kesäkumibiisi?

Antti Tuisku ja karvanopat. Kuva: Juuli Aschan.

Aiemmin Radiomafian ja sittemmin YleX:n yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa järjestämä kesäkumikampanja on saanut vuosittaisen tunnuskappaleen jo 23 kertaa. Tänä vuonna teemabiisin esittää kolmatta kertaa artisti, joka on tehnyt kappaleen jo aiemmin eli Antti Tuisku. Hänen lisäkseen vain Cheek ja ehkä yllättäen Juustopäät ovat esiintyneet kahdella kesäkumikappaleella.  Uuden Kumipuku-kappaleen, ja koko upean ja perinteikkään kampanjan, kunniaksi päätin pistää kaikki kesäkumibiisit paremmuusjärjestykseen.

Kappaleita kuunnellessa ehkä merkittävin huomio oli se, miten yhtäältä vuosien saatossa biisien sanoma on muokkautunut valistuksesta enemmän proosalliseen suuntaan sekä toisaalta (miesten kertomasta) kännissä paneskelusta partneria kunnioittavaan seksiin, jossa turvallisuus on itseisarvo, mutta aina mukana on ollut ripaus huumoria – välillä paremmalla ja välillä huonommalla menestyksellä.

1. PMMP – Kumivirsi (2005)
Ei yllättäne ketään, että suomirockin historian ellei jopa maailman parhaimpiin yhtyeisiin lukeutuva PMMP voittaa tämän kisan. Ja oikeastaan kahdesti, sillä mitä muuta heidän esikoishittinsä Rusketusraidat on ellei fantastinen kesäkumibiisi? Leevi and the Leavingsiltä kuulostava Kumivirsi on riemukas, kesäinen, nokkela, tarttuva, häveliäs ja rohkea ja oikeastaan kaikkea, mitä kondomiin liittyvältä pop-kappaleelta voi vaatia. ”Tässä ollaan, opettele mua / Minä olen täydellinen, ala rakastua!”

2. Pariisin Kevät feat. Katri Ylander & Super Janne – Mä haluun sua enemmän ku muut haluu (2008)
Kymmenen vuoden takainen näkemys kumihitistä ei taida olla aivan muistetuimpia esittäjiensä uralla, mutta jos mietitään pelkkiä popkappaleen ominaisuuksia, se on yksi parhaita. Sanoitus penää vastuullisuuden perään ja notkea biitti menee aivan, Eurosportin pyöräilyselostajaa Peter Seliniä lainatakseni, ”kymppi-kymppi”-tasolle.

3. Vilma Alina, Nelli Matula, Sini Yasemin ja Ida Paul – Tyynysotaa (2017)
Viimevuotinen naisen haluja seksissä käsitellyt Tyynysotaa jäi Pariisin Kevään kappaleen lailla turhan vähälle huomiolle. Biisi on aivan erinomainen ja kurantti poplaulu ihan sellaisenaan ja sen havainnot seksistä välttävät Sanni-henkiset arjen banaaliudet: ”Mä haastan sut, et arvaakaan mitä sulla on ees”. Biisi keräsi viime vuonna Spotifyssä pari miljoonaa kuuntelua, se olisi ansainnut ainakin tuplamäärän.

4. Robin – Kesärenkaat (2014)
15-vuotiaana nuorukaisena Robin oli täydellinen esittäjä kohderyhmälleen suunnatulle kampanjabiisille. Kesärenkaat on Robinin mittavassa hittikavalkadissa hivenen keskitasoa parempi biisi, mikä riittää tässä rankingissa todella ylös. Kappaleessa punnitaan ensimmäisiä seksikokemuksia hauskanpidon kautta ja fiilis on lämmin ja kesäinen. Plussaa todella ovelasta Neljä Ruusua -yhtyeen Missä vaan -hitin käytöstä. Robinin rap-osuus on kömpelyydessään aivan mahtava.

5. Reino syö akryylimassaa – Kumia ja nahkaa (1996)
Onko ensimmäinen paras? Ei aivan, mutta ehkä legendaarisin ja hauskin. Järjettömän esittäjänimen taakse kätkeytyvät Raptori ja Movetronin Päivi Lepistö. Lopputulos on silkkaa Heinähässäkkää eli hulvatonta ysäriä kouriintuntuvimmillaan, humoristista pelottelua myöten: ”Sut perii hukka ja lähiomaiset / Sitten makaat maassa ja pahalle haiset”.

6. Antti Tuisku feat. Mariska – Hyppää kyytiin (2007)
Tuiskun ja Mariskan autossa on kesäkumit ja biisi svengaa. Kappaleessa seikkaillaan Kaivarissa ja Lostarissa ja koko ajan on kihisevä ja vihjaileva vire: ”Tytöt ovat kauneimmillaan, pojat komistuu / Nään sata tyyppii päivässä johon voisin ihastuu”. Sen minkä biisi geneerisyydessään häviää, se briljantissa viettelevässä jyräävyydessään voittaa.

7. Antti Tuisku – Kumipuku (2018)
Tuorein kampanjabiisi on selvästi isosti hitiksi tähdätty, mutta levoton sekamelska popkappaleen aihioita. Antti Tuiskulle seksi ei ole koskaan ollut sukupuolisidonnainen asia eikä se sitä ole tässäkään. Kaipaan lisää rentoutta ja lämpöä, jota esimerkiksi Kesärenkaat suorastaan hohkaa. Kappaleessa on kauhea kiire ja se ei ole positiivinen asia, kun biisin aiheena on seksi. Jos Kesärenkaat on ihana riippukeinusessio Hangon rannalla niin tämä on PC Musicilla säestettyä kotipornoa.

8. Duo – Panisin (2012)
Täydestä tuntemattomuudesta kesäkumibiisin esittäjäksi napatut Tiia Judén ja Jenni Puumalainen suoriutuivat hommasta keskivertoa paremmin. Biisi on ehtaa tamppausta aikana, jolloin David Guetta teki suurimmat hittinsä, eikä kotimaisella mittapuulla lainkaan pahimmasta päästä. ”Mä niin toivoisin että kääntyisit katsomaan / Miten naiset haluaa että ne otetaan” oli siihen mennessä vallankumouksellista naisen halujen tuomista mukaan kesäkumikerrontaan. Panisin on kaksikon ainoa sinkku, eikä sellaisena hassumpi.

9. Haloo Helsinki! – Mun sydän sanoo niin (2009)
Moni kesäkumibiisi on esittäjältään rutiinisuoritus ja niin tämäkin, mutta onneksi Haloo Helsingin rutiini riitti melko pitkälle jo yhdeksän vuotta sitten. Kappaleessa ei kondomi tai edes seksi ole pääosassa, vaan biisi kertoo pikemminkin siitä, miten asiat ovat ”oikein” ja kumppanin kanssa oleminen tuntuu hyvältä. Hienoa!

10. Klamydia – Onnesta soikeena (1998)
Tämä lienee suurin kesäkumikampanjasta lohjennut listahitti (19 viikkoa singlelistalla) ja Klamydia-asteikolla biisi on todella hyvä, koska se ei sorru juurikaan seksuaalisuuden hihittelykarnevaaliin vaan pysyy valistusvaihteella. Nainen toki on tässä objekti ja panokohde, mutta ysäri-Klamydian kappaleissa se oli ainoa mahdollisuus. Ja ehkä tämän päivän Klamydiankin – en tiedä, en ole juuri kuunnellut.

11. Kasmir feat. Saara – Vauvoja (2015)

Synnytystalkoot! Jännittävä viesti ottaen huomioon, että kappaleella yritetään promota kondomikampanjaa. Ammattitaidolla tehty biisi, ihan pidän, vaikka Saaran revittely kuulostaa irralliselta.

12. Tiktak feat. Peltsi & Juuso – Oma syy (2004)
Huumoripuolen esityksiä tämä, mutta slogan ”Tunteiden turvamies” on aika nerokas. Tiktakin vetoon pätee sama kuin Haloo Helsinkiin, eli hyvin rutiinitasolla mennään. Vastuuta penäävässä biisissä ei lauleta kondomin käytöstä aivan suoraan, mikä on aina vähän hassu valinta kampanjakappaleelle. Veikkaan, että tässä on ensin ollut Tiktakin biisi, jonka päälle Juuso ja Peltsi on pistetty mölisemään. Palapelimeno.

13. KMA feat. MC Mariko – Kuuma kissa (2001)
Kun tarkemmin miettii, niin kesäkumikampanja on todellinen kulttuuriteko, jonka hienoudet paljastuvat vasta ajan kanssa. Jos haluat tänä päivänä elämääsi hapuilevaa nu-metalia ja Lambrettaa, niin tästä saat. Hirvittävyydessään aivan mahtava meininki! Vuosien saatossa naapurien herättäminen tai muuten piinaaminen äänekkään seksin avulla on ollut selvästi toistuva teema – samasta kertoi myös Tyynysotaa.

14. Seremoniamestari feat. Anniina – Vinyyliä ja kumia (2000)
Seren suurimmat hitit tulivat juuri vuonna 2000, joten Vinyyliä ja kumia oli hyvin aallon harjalla. Biisi on tuttua Skillsters-soundia vuosituhannen vaihteesta. Anniinan (en muista tai tunne) laulama kertosäe on kappaleen ehdottomasti rasittavin kohta ja hänelle jää muutenkin täysin statistin rooli tässä maskuliinisessa kerronnassa, jonka nimessäkin yhdistetään kondomi ja LP-levy – no toisaalta miksi ei. Hyvin aikansa lapsi, jolle ei ihan kauheasti ole käyttöä tässä maailmankaikkeudessa enää vuonna 2018.

15. Smak – Antaa palaa vaan (2006)
Taas on kuuma kesäpäivä jne jne ja Kaivarissakin hengataan. Jos kesäkumikappaleelle pitäisi luoda joku keskivertosuoritus näiden kaikkien 23 vuoden perusteella, se voisi olla tämä.

16. Nuoret Kemistit feat. Nylon Beat – Kesägummitus (1997)
Apulannan, Juustopäiden ja Nylon Beatin muodostama kokoonpano oli ajassaan melkoinen supertähtirypäs, mutta biisi ei nouse lainkaan 2,5 tähden Apis-rypistystä paremmaksi. Sanoitus on järjetöntä diibadaabaa. Hienointa on Jonnan ja Erinin tavaramerkkityyliinsä laulama melko muikea kertosäemelodia.

17. Fintelligens feat. Cheek – Etkot, juhlat ja jatkot (2011)
Taas esittäjiensä tuskallista alisuorittamista joka tasolla. No, parempi kuin Jossu (ks. alla), vaikka aika kauheaa panopullistelua tämäkin.

18. Mordor Boys – Peitä lohikäärme (2003)
YleX:n henkilökunnan tekemät biisit olivat pieni trendi 2000-luvun alkuvuosina, vaikka ilmeisesti tässä on kyse hätäratkaisusta, kun kampanjabiisin esittäjä vetäytyi viime hetkellä. Voisi olla kamalampikin kappale, sillä kertosäe on niin tarttuva, että muistin sen kuuntelemattakin 15 vuoden jälkeen. Mutta onhan tämä nyt todella amatöörien puuhastelua kaikin tavoin, ja tekijätkin sen myöntävät

19. Cheek feat. Jukka Poika – Jossu (2013)
Tämä räikeä slut shaming -kappale pysyy pinnalla vain ja ainoastaan ihanan Taikapeili-johdannaisuuden ansiosta. Biisin sanoitus on täysin helvetistä: mies ”saa pesää” milloin haluaa ja keneltä haluaa, nainen ei missään nimessä harrastaa seksiä kenenkään muun kuin kertojan kanssa.

20. Rockin' Da North feat. Janina Frostell – Tuu mun uniin (2002)
Ei lainkaan niin kamalaa musiikillisesti kuin voisi kuvitella – mutta tässäkin häiritsee hirvittävästi se, että naisen rooli on huolehtia ehkäisystä ja miehet retostelevat panoillaan: Janina Frostell laulaa ”Jos ei löydy kumii / voit vain nähdä unii”. Miehet vain harmittelevat, että ”joutuvat yöllä kioskille”. Yök.

21. Tungevaag & Raaban feat. Venior – Stay Awake (2016)
Mitä vittua? Tässä ei ole mitään oikeaan kesäkumikappaleeseen viittavaakaan. Ja flopiksi se jäikin, luojan kiitos.

22. Juustopäät – Kumimuumi (1999)
Ei. Ei ei. Eijjeijejei.

23. Herra Ylppö ja Ihmiset – Hevimetallia (2010)
”Kauniit tytöt” ja ”viisaat pojat” olivat laulun aihe vielä vuonna 2010. Viisaat pojat sanovat, että ”Soittakaa Paranoid, desibeliraja haisee”. Kappaleessa ei lauleta vastuusta, rakkaudesta, läheisyydestä, intohimosta – tai edes naapurien herättämisestä – yhtään mitään. Surkea esitys.


Kuuntele kaikki kappaleet tästä soittolistasta


Kommentit