Kertovatko striimauslukemat artistin oikeasta suosiosta mitään?

Mistä Sa(a)ralle keikkaa?

Viikonloppuna Iltalehti julkaisi jutun siitä, että Sara ”Saara” Forsbergilla ei ole yhtään keikkaa buukattuna kesäksi. Juttu pohjautui Forsbergin omaan twiittiin.

Saaran Superpowers-kappale on kerännyt seitsemän miljoonaa kuuntelua Spotifyssa ja tuoreempi All the Lovekin kolme. Uusi biisi Temple ei sekään ole mikään katastrofifloppi sillä saralla, vaikka ei päivälaskennoissa olekaan päässyt viidenkymmenen suosituimman joukkoon.

Tästä pääsemme itse asiaan: onko niin, että striimaussuosiolla ei ole mitään tekemistä artistin oikean kiinnostavuuden kanssa? Kysymys on vaikea esimerkiksi levy-yhtiöille, jotka nimenomaan hakevat rosteriinsa artisteja, joita kuunnellaan striimauspalveluista, ja huutavat sitä kovaan ääneen.

Sormi osoittaa erityisesti Youtuben kautta läpi lyöneisiin artisteihin, joiden yleisö vaihtaa herkästi leiriä muutenkin, mutta myös artisteihin, joita kutsun sanalla ”soittolistatäyte”. Spotifyn 165 000 seuraajan ”Kovimmat hitit juuri nyt” -listalla on sellaisia nimiä kuin Ilta sekä Ideaali & Jay Who, eli artisteja, jotka ovat isolla levy-yhtiöllä, ja sitä kautta keränneet miljoonia kuuntelukertoja, mutta joiden oikea kysyntä ja suosio jää aivan minimaaliseksi. 

Ainakin, mikäli keikkakalentereita on uskominen. Iltan keikkakalenteri näyttää Warner Liven mukaan siltä, että kesäkuussa on tiedossa yksityistilaisuus ja Provinssi. Ideaali & Jay Wholla on kesällä kaksi keikkaa, lauantaina Lahdessa ja elokuussa Riihimäellä.

Nämä artistit tekevät siis ”kovimpia hittejä juuri nyt”? Bitch please. Ei kai hirveän kannattavia investointeja levy-yhtiöillekään? 

Toisaalta, onko tämä nyt lopulta niin uusi ilmiö: mahtoiko esimerkiksi valtavia radiohittejä aikoinaan tehnyt Petri Munck olla mikään yleisömagneetti keikoilla? Ei voi muistaa. 

Artistilla joko on karismaa ja kysyntää keikoille, tai sitten ei. Ja keikat ovat vain yksi osa artistin elämää kuitenkin, kaikki eivät edes keikkaile. Suomen kokoisessa maassa tosin on kummallista, jos ns. kulutuspoppari sille tielle lähtee.

Mutta siis leuka pystyyn Sara, et ole yksin! (Vaikka esimerkiksi hämmentävä nimipolitiikkasi ei ainakaan helpota asiaa.)

Kommentit