Miksi on kammottavaa, että Avicii huomioitiin vasta kuoleman myötä?

Avicii. Kuva: Sean Eriksson

Ruotsalainen poptähti, dj ja lauluntekijä Tim Bergling, tunnetummin Avicii, menehtyi perjantaina vain 28-vuotiaana. Välitön syy oli todennäköisesti hänen jo vuosia sairastamansa haimatulehdus, joka johtui alkoholin liikakäytöstä.

Mutta Aviciin musiikkia ja lausuntoja tutkimalla voi tehdä johtopäätöksiä myös siitä, mistä liiallinen alkoholinkäyttö johtui: stressistä, introverttiydestä, mahdollisesta masennuksesta. Näitä hän avaa muun muassa The Hollywood Reporterin haastattelussa vuodelta 2016.

Sanoituksissaan Avicii liikkui usein ns. syvissä vesissä ja monet hänen teksteistään olivat melankolisia, joskaan eivät suoranaisen itsetuhoisia. Hän oli sanoittajana aivan toista maata kuin esimerkiksi puhtaasti bileiltaan ja ikuiseen rakkauteen keskittyvä kollega David Guetta, jonka kontribuutiosta omien kappaleidensa tekemiseen ei edes ole täyttä varmuutta.

Avicii esiintyi EDM-festivaaleilla, mutta hänen hiteissään oli yleensä aina laskuhumala tai dagen efter.

Avicii oli ”vain” EDM-artistiksi leimatuksi poikkeuksellisen hyvä lauluntekijä, vaikka ei kovin monelle levylle ehtinytkään siinä roolissa. Monen muun ruotsalaisen poplahjakkuuden tavoin hänen tavoitteenaan oli selkeästi tehdä hyviä kappaleita, niiden muoto oli sivuseikka.

Madonnan vuonna 2015 ilmestyneelle Rebel Heart -albumille Avicii oli mukana kirjoittamassa muutamaa kappaletta. Niistä Devil Pray käsittelee päihteiden käytön aiheuttamaa tyhjyyden tunnetta ja Wash All Over Me ”hulluuden loppumista”. Nyt, traagisten uutisten jälkeen se vaikuttaa pysäyttävältä:

”Who am I
To decide what should be done
If this is the end then let it come”

Kappale on viestiltään hyvin samantyyppinen kuin Aviciin oma jättihitti Wake Me Up (2013). Näiden lisäksi Avicii jopa coveroi Anohnin, silloisen Antony Hegartyn, kappaleen Hope There’s Someone, joka on lohduttomuudessaan ja läheisyyden kaipuussaan EDM-kategoriassa täysin poikkeuksellinen:

”Hope there's someone
Who'll take care of me
When I die, will I go”

Aviciin liian suppeaksi jäänyttä tuotantoa leimaa nimenomaan rakkauden ja hyväksynnän tarve. Ja maailma tajusi sen tietenkin liian myöhään, kuten yleensä. Siksi esimerkiksi Ylen julkaisema katastrofaalinen muistokirjoitus ”Viina ei sovi Instagram-aikaan” -otsikoineen vaikuttaa lähes rienaukselta. 

Kommentit