Onko Veljeni vartija floppi?


Cheekistä ja hänen veljestään kertova Veljeni vartija sai talvella ehkä kotimaisen elokuvan historian toiseksi suurimman mediahuomion (Tuntemattoman sotilaan jälkeen), mihin nähden sen toistaiseksi saavuttamat noin 120 000 katsojaa vaikuttaa pettymykseltä: viime vuonna teatterilevitykseen tuli kuusi suositumpaa kotimaista elokuvaa. Katsojamäärää suurempi yllätys on ollut sen lyhyt ns. häntä: elokuva tuli ensi-iltaan tammikuun lopulla ja on jo nyt katoamassa teattereista. Sitä näytettiin viikonloppuna enää 13 salissa.

Vastaus kysymykseen: ei ole kaupallinen floppi, mutta se on varmasti jäänyt kauaksi siitä tavoitteesta, mikä sille asetettiin: kiillottamaan "tauolle jäävän" Cheekin patsas entistä säihkyvämmäksi. 

Mutta mitä kertoo Cheekistä itsestään ja hänen jalustalle nostetun tarinansa tarpeellisuudesta, jos siitä ei saada irti keskimäärin alle kahta tähteä parempaa elokuvaa ja kiinnostavinta on pääosanesittäjä Antti Holman kaksoisrooli?

Aki Lehti kirjoittaa Muropaketin arviossaan, että ”Veljeni vartija olisi voinut olla paljon kiinnostavampaa katsottavaa, jos se olisi selittänyt Cheek-ilmiötä ja näyttänyt miksi parhaimmillaankin vain keskinkertainen räppäri päätyy Suomessa moiseen asemaan.”

Tuo paljastaa suurimman koko projektin ongelmista. Koska Cheek ei itse esitä roolia elokuvassa, se katsotaan väistämättä kuitenkin fiktioelokuvana, joka tässä tapauksessa siis paljastaa Cheekin hahmon onttouden. Kaikki näkevät, että elokuvassa seikkailee Antti Holma, joka sanoo asiat, jotka #teamcheek on halunnut hänen sanovan.

On kiinnostavaa millä tavalla Cheek suuresti hehkutetun jäähyväisvuotensa käyttää. Viimeisen kiertueen alkuun on enää reilu kuukausi ja viimeiseen keikkaan noin puoli vuotta. Varmasti hän olisi toivonut, että Veljeni vartija on suureellinen testamentti ja esimerkiksi suosituin suomalaisesta artistista kertova elokuva koskaan. Nyt se jäi reippaasti Irwin Goodmanin, Baddingin ja Matti Nykäsen saavutuksista.

Samalla tavalla kuin Apulannasta kertovalle Teit meistä kauniin -elokuvalle, Veljeni vartijalle on odotettavissa rooli lähinnä baarikeskusteluissa, kun muistellaan kotimaisen elokuvan kalkkunaprojekteja.

Kommentit