Miksi Alman tuorein julkaisu herättää kysymyksiä?


Eräältä maamme valovoimaisimmalta artistilta eli Almalta ilmestyi viime perjantaina EP-mittainen  mixtape nimeltään Heavy Rules Mixtape, koska julkaisuja on nyt tapana nimetä mixtapeiksi. Se on ihan hyvä julkaisu, mutta herättää jonkin verran kysymyksiä, joista suurin on se, että miksi julkaisu ei esitä Almasta mitään uutta, jota aiemmilla kappaleilla hänestä ei olisi jo saatu selville?

Toisin kuin monet luulevat, poptähteys ei ole satasen pikajuoksu vaan vähintään kymppitonni ellei jopa maraton: monen pitkän popuran eteen tehdään hurjasti pohjatyötä.

Siinä mielessä Almalla ei ole mitään hätää: Heavy Rules Mixtape on vasta hänen toinen oikea EP:nsä. Sen sijaan olen hieman huolissani siitä, että mielestäni hänen kolme parasta (omaa) kappalettaan ovat yhä hänen aiempaa tuotantoaan: Karma, Dye My Hair ja Chasing Highs. Viimeksi mainittua on kuunneltu Spotifysta yli 74 miljoonaa kertaa.

Alma on artistina vielä hyvin tuore: suurin osa ihmisistä on tiennyt hänestä vasta reilun vuoden ajan, joten häneen ei ole juuri kenelläkään ehtinyt muotoutua vielä syvällistä suhdetta. Nyt pitäisi siis venyttää Alman artistipersoonaa joka suuntaan.

Vaikka esimerkiksi uuden EP:n Legend ja Good Vibes ovat tuotannollisesti kurantteja kappaleita – ensin mainittu ammentaa samasta 2000-luvun alun laarista kuin esimerkiksi brittilistan kärkipäässä keikkuva Marshmellon ja Anne-Marien ihastuttava Friends – eivät ne omaa kovinkaan suurta hittipotentiaalia. Suomessa singleksi päätynyt Dance for Me on mielestäni vain suhteellisen köykäinen versio hänen aiemmista hiteistään.

EP on tietenkin vain pieni askel Alman uralla ja tarvittava lisä keikoille ja työ poptähtenä on vasta alussa. Alma erottuu persoonana kollegoistaan Mosta (tanskalaisella oe:lla, jota järjestelmä ei hyväksy), Anne-Mariesta ja Zara Larssonista vaivatta, mutta Heavy Rules Mixtapen perusteella hänellä on hittimielessä vielä pitkä matka esimerkiksi Dua Lipan ja Anne-Marien tasolle tai vaikutusvallassa Charli XCX:n rinnalle. Siihen uusi valtavirran ja vasemman laidan keskellä taiteileva, inasen tyngäksi jäänyt EP ei tuo mitään lisää.

Mutta, kuten todettua, poptähden tie on parhaimmillaan pitkä. Kai sieltä se ”oikea albumikin” on tulossa?

Kommentit