Osoittaako Justin Timberlaken uusi single alfamiehen ajan olevan ohi?Kahdesta noin kymmenen vuoden takaisesta, maskuliinisuudesta myyntivaltin tehneestä supertähdestä 50 Centistä ja Justin Timberlakesta vain jälkimmäinen on yhä voimissaan: hänen Trolls-elokuvaan levyttämänsä rallatus Can’t Stop the Feeling (2016) oli järjetön hitti ja helmikuun alussa hän esiintyy Super Bowlin puoliajalla promoten samalla uutta albumiaan Man of the Woods, jonka "trailer" (kuva) on lievästi sanoen kummallinen.

Tänään ilmestyneen Filthy-sinkkunsa perusteella Timberlake haikailee vain ja ainoastaan menneeseen: aikaan, jolloin kitarat olivat väkivaltaisia, synat päällekäyviä ja naiset helppoja. Hänen loistavan FutureSex/LoveSounds -kakkosalbuminsa (2006) tuottajakaksikko Timbaland ja Danja ovat ideoineet kappaleen, joka kuulostaa uudelta Princeltä ajalta, jolloin vain Princen fanit halusivat kuunnella uutta Princeä. Toisin sanoen: se ei olisi kelvannut FutureSex/LoveSoundsille kuin täytekappaleeksi.

Mutta Timbalandin ja Danjan monotonista tuotantoa ongelmallisempi on kappaleen sanoitus:

“Put your filthy hands all over me
And no, this ain't the clean version
And what you gonna do with all that meat?
Cookin' up a mean servin'”

Aikana, jolloin angloamerikkalainen pop on itsereflektoivampaa ja melankolisempaa kuin koskaan ennen, elokuvissa käydään katsomassa kauhua ja feministisesti latautuneita supersankarielokuvia ja tv:n puhutuimmat uutuussarjat ovat scifiä tai dystopiakuvauksia, Filthyn ylilyöty "edes joskus elämässään yhden kirjan lukenut Teuvo Hakkarainen" -seksikkyys on kaikkein vaivaannuttavinta lyriikkaa.

Valtavirrassa seksisymboli-ihanne on siirtynyt Ed Sheeranin kaltaisten tavallisten kaduntallaajien puolelle, mikä toki voi olla misogyniassaan yhä ongelmallista, jolloin Timberlaken tarjoama yliseksualisoitunut, ”uudelleen juurensa löytänyt metsien alfauros" vaikuttaa kummalliselta, varsinkin ja ennen kaikkea hänen taustansa huomioiden.

Kahdesta uudesta tänään julkaistusta kappaleesta kannattaa kuunnella Bruno Marsin ja Cardi B:n Finesse Remix ja jäädä mielenkiinnolla odottamaan Timberlaken seuraavaa siirtoa. Super Bowliin on vain kuukausi.

Kommentit