Miksi joulukuun alussa julkaistavat vuositilastot ovat VÄÄRIN?

JVG. Kuva: Warner.

Ruotsalaiset osaavat markkinoida tuotteitaan, se tiedetään, ja toisaalta Suomessa ruotsalaiset yritykset mielletään monella alalla automaattisesti ainakin kotimaisia paremmiksi.

Silti minua ärsyttää suunnattomasti, että Spotifyn kuukausi ennen aikojaan julkistetut vuosilistat otetaan kritiikittä vastaan ja totuutena suomalaisten musiikinkuuntelusta VUOSITASOLLA. Esimerkiksi Iltalehti kirjoittaa suoraan tiedotetta lainaten:

”Suomessa kuunnelluin artisti vuonna 2017 on JVG. JVG:n albumi Popkorni nousi vuoden toiseksi kuunnelluimmaksi albumiksi Suomessa."

Perään tulee Spotifyn edustajan täydellistä epäsuomea raikaava kommentti:

"JVG:llä on ollut mahtava vuosi Spotifyssa! Oli hienoa päästä työskentelemään heidän kanssaan yllätysalbumi Popkornin julkaisussa viime elokuussa. Popkorni dominoi julkaisun jälkeen Suomen top 12 -hittilistaa kaikilla 11 kappaleellaan."

Medialle huomio:

1. Vuodesta on vielä 7 prosenttia jäljellä
2. Spotify ei ole yhtä kuin Suomi

Spotify on ainoastaan yksi alusta, jota musiikin kuunteluun käytetään, joskin suosittu. Sen vuoksi ”Suomalaisten kuunnelluin” -titteliä ei saisi jakaa ihan näin heppoisin perustein. Samalla logiikalla S-ryhmä voisi julistaa Karhun Suomen suosituimmaksi olutmerkiksi vain, koska heiltä ostetaan sitä eniten 10 kk vuodessa. Se ei olisi kaukana virallisesta totuudesta, mutta silti vain yhden tahon näkemys.

Ja mistä Spotify voi tietää, ettei esimerkiksi Michael Bublén Christmas-albumin kappaleita kuunnella vuoden jäljellä olevina päivinä noin 15 miljoonaa kertaa? 

Spotify totta kai tiedottaa miten haluaa, sillä on siihen oikeus, ja se tietää, että kun on räikeästi etuillen liikkeellä, niin saa myös äänensä kuuluviin. Ja huutaa ruotsalaisfirma kyllä osaa. 

Osasyy täydelliseen mediahaltuunottoon on myös se, että Suomen virallinen listataho eli Musiikkituottajat ry on aivan järkyttävän kankea median suuntaan eikä esimerkiksi viime vuodelta julkaissut LAINKAAN virallisia vuosilistoja suosituimmista äänitteistä. Sivistysvaltiossa ei toimita näin!!

 ”Vuosilistaharha” pätee myös medioiden ”vuoden parhaat” -listauksiin, joista monet on tehty jo viikkoja sitten käytännössä sivuuttaen kaikki marraskuun puolivälin jälkeen ilmestyvät levyt. Mutta se on aina julkaisun oma valinta, eli jos he katsovat, että 10,5 kk on vuodeksi riittävä, niin olkoot. Eikä ongelmaa olekaan, jos esimerkiksi joulukuun julkaisut asetettaisiin seuraavalle vuodelle, mutta niin toimii hyvin harva, sillä yleensä kaikesta äärimmäisen tarkat musanörtit eivät kykene mieltämään esimerkiksi marraskuun lopussa 2016 julkaistua albumia vuodelle 2017.

Suhtaudun listanörttinäkin vuosilistauksiin aina vähän olankohautuksella: tilastollisesti ajanjakso on keinotekoinen ja haastava, sillä kumulatiivisesti alkuvuoden julkaisut ovat aina paremmassa asemassa, vaikka suosittuja levyjä ilmestyy hyvin paljon loppuvuodesta. Polleissa taas korostuu usein parin viimeisen kuukauden suosikit.

Minulle vuosilistat ovat enemmän trendien tarkkailua kuin absoluuttisia totuuksia suosituimmista ja parhaista. Paitsi oma listani, tietenkin!

Kommentit