Viisufarssia ei voi enää estää – Israel marssinee ainakin yleisöäänestyksen ykköseksi lauantaina

Eden Golan esiintyy. Kuva: Martin Meissner/AP

EBU:n viisusekoilu – ”viisut eivät ole poliittinen tapahtuma!” – sallia Israelin osallistuminen on saamassa traagisia piirteitä, sillä kun Israelin edustuskappale Eden Golanin Hurricane eteni lauantain finaaliin, se on myös todennäköinen yleisöäänten voittaja.

Ai miksi? Koska tässä tapauksessa kyseessä on yksi vastaan muut, yksi vastaan 25 – Israelin puolelle tarvitsee asettua jokaisessa maassa vain enemmän ihmisiä kuin minkään muun kappaleen. Se on jopa todennäköistä, vaikka viisut eivät ole poliittinen tapahtuma.

Laitaoikeiston hallitsemassa Italiassa Israel sai semifinaalissa tahallisen tai tahattoman vuodon mukaan 39 prosenttia annetuista äänistä. Semifinaalin äänimäärä ei välttämättä indikoi finaalin äänimäärää suoraan, mutta noin valtava saldo verrattuna muihin on jo merkittävä.

Israelin voitto on siis kiinni kahdesta asiasta: siitä, miten paljon tuomaristojen antamia pisteitä se saa, ja löytyykö kappale, jonka taakse anti-Israel-äänestäjät lähes yksissä tuumin asettuvat varmistamaan korkeat pisteet. Vastaus jälkimmäiseen on, että tuskin.

Näin ollen koko kilpailusta tulee täysi farssi, jossa musiikilla ei ole enää mitään tekemistä lopputuloksen kanssa. Uskon, että myös Venäjä tekee kaikkensa vaikuttaakseen äänestykseen ja luodakseen sekasortoa Euroopassa. Koko instituutio murenee.

Mutta muistetaan myös lauantaina, että euroviisut eivät ole poliittinen tapahtuma, vaan meillä kaikilla on hauskaa. United by music!

Kommentit