Mitkä kappaleet ovat ehdokkaana kautta aikojen ensimmäiseen suureen Ruokaa pöytään -palkintoon?


Olen suuresti ihaillut Popjusticen nerokasta Twenty Quid Music Prizea, jossa paras brittiläinen popsingle palkitaan ansioistaan kahdenkymmenen punnan setelillä.

Koska matkiminen on parasta imartelua, blogi esittää nyt Ruokaa pöytään -palkinnon, jonka saa paras kotimainen popkappale! Palkinto on tietenkin mittava: lounasseteli!

Olen somekaverieni ehdotuksista koostanut kymmenen ehdokasta palkinnon saajiksi.  Kriteereitä on ollut kaksi: kappale on pitänyt julkaista 1.4.2017–31.3.2018 välisenä aikana ja johtavan artistin pitää olla suomalainen. Charli XCX feat. Tove Lo & ALMA ei siis kelvannut! Jokaiselta artistilta on mukana vain yksi kappale johtavana artistina.

Kappaleet esitellään alla ja niistä paras palkitaan myöhemmin tässä kuussa. Äänestykseen voivat osallistua kaikki halukkaat ja äänestysaika päättyy 22. huhtikuuta. Lisätietoja osallistumisesta voi kysellä esimerkiksi Facebookin tai sivussa olevan blogiprofiilin kautta.


---

Antti Tuisku feat. JVG – Swäg 
Antti Tuiskun viimevuotinen hittialbumi Anatude ei ollut kokonaisuutena aivan En kommentoin tasoinen statement-jättipotti, mutta sen hitit onnistuivat kautta linjan. ”Sun täytyy kävellä näin” -koukku on loistava viittaus Anssi Kelan Nummela-kappaleeseen. ”Etsä tiiä mitkä o addut? Anna mä kerron, se on klassikko brändi / Kai sä tiiät, niis on kolme raitaa, kolme raitaa / Mul on spessu malli, limited edition / Täältä ei saa, täältä ei saa”.

Cledos feat. Deezydavid – Töis 
Trap-soundilla ei ole suomiräpissä onnistuttu näin hienosti kovinkaan usein. ”Kato nää junnut on töis” -koukku tarttuu esimerkillisesti. Töis oli yllätyshitti vieden Cledosin aina Emma-gaalan lavalle asti.

DJ Kridlokk – Varaani 
Migosinsa kuunnelleet löytävät Varaanista tutun flow'n ja muita riemastuttaa sanaristikkomainen sanoilla leikittely: ”Heitin bokserit pois, hengaan kommandona – konmari”. Ehkä vuoden älykkäin hittisingle!

JVG – Popkorni
Kieli poskessakin tehtynä Hot Butterin tutuksi tekemää Popcorn-klassikkoa sämpläävä kappale, jossa lauletaan ”Klubilla soittaa Guetta / musiikin korviketta”, saattaa olla anarkistisin listaykkönen Suomessa pitkään aikaan – lähtien siitä, että sitä ei julkaistu samannimisellä albumilla. Kirjoitin JVG:stä enemmän täällä.

Litku Klemetti – Yöt on unta varten
Lyhyestä virsi kaunis: Litku Klemettin ainoastaan T-paitakelit -singlellä julkaistu viimevuotinen kappale on vimmainen pariminuuttinen rypistys riehakasta suomipoppia, jossa unimaailma esiintyy taianomaisena paratiisina. Kirjoitin Litku Klemettin Juna Kainuuseen -albumista pari sanaa täällä.

M – Miljoonatalon lapset
M:n esikoisalbumi Tehtaantyttö oli perinteinen lupaava debyytti, mutta heidän helmikuussa julkaistu uusi singlensä aivan toista maata. Karu ja musiikillisesti minimalistinen kuvaus elämän kolhimista lapsista tuo mieleen Carl Barksin upean Tyhjälän joulu -sarjakuvan, mikä ei ole ollenkaan huono asia.

Pyhimys feat. Vesta – Kynnet, kynnet
Pyhimyksen hittilevyllä Tapa poika on muitakin kriteerit täyttäviä kappaleita, mutta Kynnet, kynnet on erityinen Vestan vahvan kertosäkeen sekä kuluneen ja yksiulotteisen ”some vs. oikea maailma” -aiheen käsittely nokkelin sanakääntein: ”Rakkautta olis muttei keinoi sen ilmasuun, feministeille Fazerin sinistä / Potentiaalin ja potenssin hiljasuus syöttää subjektille Pfizerin sinistä.”

Ruusut – Glitchit 
Maaliskuussa ilmestyi kappale, jollaista Suomessa ei ihan hetkeen ole kuultu: yhtä aikaa PC Musicilta, Animal Collectivelta ja tarttuvalta hittipopilta kuulostava Glitchit on oikeastaan pelkkää räjähtävän räiskyvää popilotulitusta sekä tarkalla korvalla mietittyä kertosäettä.

Vesta – Ota varovasti
Viikko sitten listaykköseksi esikoisalbumillaan Lohtulauseita tupsahtanut poptulokas on virkistävintä hittimusiikkia Suomessa vuosikausiin. Ota varovasti on hienostuneella elektropopsoundillaan lähes poikkeuksellinen listamenestys. Kirjoitin Vestasta enemmän täällä.

Vilma Alina – Ballerina 
Lahjakas, mutta epätasaista materiaalia julkaiseva Vilma Alina on parhaimmillaan tällä kuplivalla ja kerronnallaan latautuneella elektropopsinglellä, jolla hän kadehtii ihaillen ja mustasukkaisesti ballerinaa, exänsä nykyistä kumppania. ”Ja kun hän kantaa sut sänkyyn / Sä et paina varmaan yhtään mitään”.

Kuuntele kaikki ehdokkaat tästä.

Kommentit