Nämä kappaleet ovat ehdolla Ruokaa pöytään -palkinnon saajiksi vuonna 2023!

 


Taas on vuosi vierähtänyt myös kotimaisella popkentällä! On siis jälleen aika perinteisen Ruokaa pöytään -palkinnon ehdokasjulkistuksen. Lähes maankuulu palkinto jaetaan jo kuudetta kertaa eli se on perinne!

Palkinnon saajaksi on jälleen ehdolla kymmenen suomalaisen populaarimusiikin helmeä. Palkinto syntyi vastineena brittiläiselle Popjusticen Twenty Quid Music Prize -palkinnolle. Sen tarkoituksena on sekä juhlistaa kotimaisia pophittejä että tunnustaa niistä ylivoimaisin. Ehdokkaiden genre menee löyhästi ”pop”-kategoriaan, mutta tärkeintä on näkemyksellisyys ja laadukkuus.

Twenty Quid Music Prizen voittaja saa 20 punnan setelin, minä annan lounassetelin, mistä myös palkinnon nimi juontaa juurensa.  

Aiemmat voittajat ovat:
2022: Lyyti – Mihin voi soittaa?
2021: Litku Klemetti – Tour de France
2020: Erika Vikman – Cicciolina
2019: Maustetytöt – Tein kai lottorivini väärin
2018: Ruusut – Glitchit

Olen tutusti valinnut vuoden mittaan julkaistuista upeista kappaleista kymmenen ehdokasta. Kriteereitä on ollut kaksi: kappale on pitänyt julkaista 1.4.2022–31.3.2023 välisenä aikana ja johtavan artistin pitää olla suomalainen. Jokaiselta artistilta on mukana vain yksi kappale johtavana artistina.

Voittajan valinnassa astutte kuvaan te, rakkaat lukijat. Kappaleet esitellään alla ja niistä paras palkitaan huhtikuun lopulla. Nyt alkavaan äänestykseen voivat osallistua kaikki halukkaat, paitsi artistit itse, ottamalla minuun henkilökohtaisesti yhteyttä esimerkiksi Facebookin, Messengerin tai sivussa olevan blogiprofiilin kautta. Jaan halukkaille lomakkeen, joka pitää täyttää ohjeiden mukaisesti. Äänestysaika päättyy 23. huhtikuuta klo 23.59.

Ehdokkaat vuoden 2023 Ruokaa pöytään -palkinnon saajaksi ovat:

ALMA – Summer Really Hurt Us
Vaikka Alman profiili kotimaisen popmusiikin lipunkantajana ulkomailla on hieman himmentynyt, hän on saanut vankan jalansijan etenkin Brittein saarilla, missä Summer Really Hurt Us sai runsaasti radiosoittoa yltäen jopa radiolistan top 20:een. Kappale on malliesimerkki laadukkaasta ja näkemyksellisestä radiopophitin kirjoittamisesta ja osoittaa Alman löytäneen oman ekologisen lokeronsa popmaailmassa laajemminkin. Hän on ehdolla Ruokaa pöytään -palkinnon saajaksi ensimmäistä kertaa.

Cledos ja Jambo – Kilsoi
Cledos on suomirapin eturivin takuumiehiä, jolta voi aina odottaa osumia tasaisin väliajoin. Hypnoottinen Kilsoi etenee kuin McLaren tai Hurricane ja on noussut merkittäväksi listahitiksi. Cledos on ehdolla toista kertaa, edellisen kerran ihan ensimmäiseen palkintoon vuonna 2018 kappaleella Töis. Kilsoi-kappaleella on mukana turkulainen Jambo, jolle ehdokkuus on ensimmäinen.

Isac Elliot feat. Ibe – Kaks
Viime vuosi oli Isac Elliotille eräänlainen toinen läpimurto. Englanti vaihtui suomeksi ja tyyli enemmän hip hopin suuntaan pysyen kuitenkin vahvasti pop-sateenvarjon alla. 20Min-kappaleesta tuli valtava hitti, mutta Ruokaa pöytään -palkintoon on ehdolla maaliskuussa ilmestynyt Kaks, jolla on mukana myös ahkerasti viime vuonna musiikkia julkaissut Ibe. Isac Elliot on popkonkari, mutta kaksikosta Ibellä on enemmän ehdokkuuksia, jo kolme.

KUUMAA – Ylivoimainen
Uuden Musiikin Kilpailusta eli UMK:sta on tullut kotimaisen popvuoden merkittävin tapahtuma, minkä ansiosta sinne hakeutuvat nekin, joiden tähtäimessä ei välttämättä ole euroviisuedustus. Bessin Ram pam pam eteni vuoden 2022 suurimmaksi hitiksi sekä Ruokaa pöytään -ehdokkaaksi ja popyhtye Kuumaan loistava Ylivoimainen on lähellä samaa tänä vuonna. Juuri toisen albuminsa julkaissut yhtye on ehdolla ensimmäistä kertaa.

Käärijä – Cha cha cha
UMK:n voittajaksi valikoitui äänivyöryllä rap-artisti Käärijä, jonka Cha cha cha kilvoittelee viisuvoitosta toukokuun toisena viikonloppuna Liverpoolissa. Ennen sitä se kuitenkin joutuu vielä kovempaan tulikasteeseen tässä äänestyksessä. Cha cha cha alkaa Rammsteinia rakastavalle maalle sopivasti metallisesti, mutta muuntautuu virkistävästi popiskelmäksi. Käärijä on ehdolla Ruokaa pöytään -palkinnon saajaksi ensimmäistä kertaa.

Modem – Trabant
Tytti Roto tunnetaan nimellä Ty Roxy sekä Kissa-yhtyeestä, mutta Ville Valavuon ja Davideksi nimetyn rumpukoneen kanssa Roto muodostaa Modem-yhtyeen ja soittaa bassoa myös ehdolla olevassa Tamara Luonto -yhtyeessä. Näkemyksellisessä synapopissa soi kaikuja italodiskosta sekä killerikertosäe – mitä muuta voi vaatia? Modem on ensimmäistä kertaa ehdolla, Kissa osallistui mittelöön viime vuonna.

NCO – Lisää
Rap-artisti NCO julkaisi viime vuonna ensimmäisen albuminsa Addikti, jonka kantavana teemana ovat addiktiot ja se, että addiktoivia asioita halutaan aina enemmän. Näistä kertoo myös Lisää, joka nakuttaa kuin The Neptunesin hypnoottisimmat hittitekeleet, kiitos Miikka Koiviston tuotannon. NCO on kisan ensikertalainen.

Tamara Luonto – Neiti B
Ilmavaa poprockia esittävä Tamara Luonto julkaisi viime syksynä esikoisalbuminsa Honeymoon, jonka tähtiraita on eittämättä Napakymppi-symboliikkaa ja parinmuodostuksen koukeroita käsittelevä Neiti B. Kappale on viime aikojen popmusiikin kruununjalokiviä, mutta riittääkö se Ruokaa pöytään -palkintoon? Tamara Luonto on ehdolla ensimmäistä kertaa.

Vuoret – Vastentahtoinen kansallislaulu
Isänmaallisuuden ja kansallistunteen käsitteet ovat olleet Ukrainan sodan myötä suurennuslasin alla ja teemoja pohditaan indie-yhtye Vuorten Huomenna rauha ehkä -albumin pauhaavalla avainraidalla: ”En tunne teistä juuri ketään, ja joskus pelkään, että tunnen jotain tätä maata kohtaan”. Vuoret nappasi ensimmäisen ehdokkuutensa.

Yrjänä – Sheidit
Aiemmin tuottajana tutuksi tullut Yrjänä laajensi repertuaariaan sooloalbumilla, jonka Sheidit-sinkulla läiskyy avaruusdisko, peililasit ja hieman The Weeknd. Lopputulos on hämmästyttävän omaleimainen. Yrjänä on kirjoittanut kappaleen täysin itse ja on ehdolla ensimmäistä kertaa.


Kuuntele kaikki ehdokkaat tästä soittolistasta.

Kommentit