Minä juon nyt viiniä – vuoden parhaat aliarvostetut popkappaleet

"Hi, I'm Charli, baby!" Kuva: Emily Lipson

Internet on taas tulvillaan erilaisia vuoden parhaat -listauksia. Jotkut, kuten Olivia Rodrigo ja Billie Eilish, löytyvät melkein niiltä kaikilta, joten koen ERITTÄIN TÄRKEÄKSI tehtäväksi kirjoittaa muutama sana vuoden parhaista popkappaleista, joita ei välttämättä mainita juuri missään.

Virallinen vuoden 2021 Whispilä-soittari kaikkine herkkuineen löytyy täältä.

Adele – I Drink Wine
Adelen paluulevy 30 on mitä suurimmassa määrin erityisen henkilökohtainen erolevy. Kuulijan tehtäväksi jää päättää, onko sen henkilökohtaisuus vaivaannuttavaa vai vapauttavaa. Jälkimmäiseen kategoriaan menee ainakin juuri sopivasti eeppisyyden ja laahavuuden, itsereflektoinnin ja itsesäälin, välisellä kuvitteellisella nuoralla taituroiva I Drink Wine. ”They say to play hard, you work hard, find balance in the sacrifice / And yet I don't know anybody who's truly satisfied.”

Arppa – Hauki
Adele velloo ehkä itsesäälissä, Arppa absurdin riemastuttavassa sadussa. Hauki on loistavan Kinovalon alla -albumin kaunis päätöskappale, jossa raikuvat kuulaat puhaltimet ja lapsenomainen toivo rakkaudentäyteisestä huomisesta.

Fat Joe, DJ Khaled and Amorphous – Sunshine (The Light)
Monet vuoden parhaista pophiteistä hyödynsivät vanhoja biisejä, minkä voi käsittää pienenlaisena luovuusvajeena valtavirtapopin huipulla. Se ei tarkoita, että ne olisivat olleet tylsiä – usein päinvastoin, kuten tämä Rihannan Kiss It Betterin ja Luther Vandrossin Never Too Muchin yhdistävä viraalimenestys.

Go_A – Shum
Viimekeväisistä euroviisuista muistetaan Måneskin ja Blind Channel, mutta pitäisi muistaa myös ukrainalainen etnoreiviryhmä Go_A. Keväinen euforia, uuden alku, on taas pian ilonamme. Ehkä tänä vuonna korona on muisto vain?

Hassan Maikal feat. Yeboyah – Aina ollu tääl
Hassan Maikalin esikoisalbumi Betonitarha on vuoden vaikuttavimpia kotimaisia levyjä. Maikal käsittelee sillä mm. yksinäisyyttä, päihteitä sekä rasismia, kuten tällä kevyesti rullaavalla tuokiolla, jolla Yeboyah vetää yhden parhaista verseistään.

Joel Corry and Jax Jones feat. Charli XCX and Saweetie – Out Out
Käsittämätöntä, että Stromaen jättiklassikon Alors on dansen tärkeintä koukkua ei oltu hyödynnetty ennen tätä brittiläisen valtavirtadancen ykkösnimien nerokasta ja ytimekästä bangeria. Täysin absurdilla voimalla jyräävän kappaleen kruunaa Saweetien takavasemmalta hyökkäävä säkeistö, joka kestää 16 sekuntia. Täydellistä popekonomiaa!

Lady Gaga, Charli XCX and A.G. Cook – 911 (remix)
Periaatteessa olen jäävi nostamaan esiin Lady Gagaa eri käänteissä, mutta Dawn of Chromatica -remix-albumin parhaat hetket eivät saa jäädä unholaan! Mielialalääkkeistä kertova 911 nousee vielä alkuperäistäkin kirkkaampaan loistoon Charli XCX:n säkeistöjen ansiosta. ”I'm crying, I'm crying, I'm crying, I'm crying / Not crying, not crying, not crying, not crying” hän toistaa kappaleen feidaantuessa kuin kuka tahansa koronavuonna ahdistuksessa ja masennuksessa vellonut.

Rauw Alejandro – Todo de Ti
Puertoricolaisen Rauw Alejandron musiikki ei ole aivan perinteistä latinopoppia vaan pikemminkin tanssimusaa ja synapoppia. Supertarttuva Todo de Ti yhdistää kasarisynat (ja Fergien Big Girls Don’t Cryn melodiaa) kesäiseen funkiin ällistyttävän kauniisti ja oli valtava striimihitti.

Sam Fender – Seventeen Going Under
Sam Fender on brittiläisen tarinallisen kitararockin suurimpia lupauksia, joka varmasti huomataan muuallakin kuin kotimaassaan ennemmin tai myöhemmin. The Killersin ja Bruce Springsteenin perintöä musiikillisesti jatkava Fenderin nuoruuden ongelmista sekä hänen äitinsä kohtelusta kertova Seventeen Going Under on parempi kuin mikään The Killersin tai Bruce Springsteenin sinkku ikiaikoihin.

Self Esteem – I Do This All the Time
Hypnoottista puhelaulua ja gospel-kertosäettä ei naiteta kovin usein näin kauniisti ja tenhoavasti. Jos pidät Baz Luhrmannin esihistoriallisesta hitistä Everybody’s Free (to Wear Sunscreen), rakastat tätä. ”It was really rather miserable trying to love you”.

Stromae – Santé
Leikkisän, mutta sanomaltaan usein vakavan europopin menestyinein outolintu, belgialainen Stromae mainittiin jo ylempänä, mutta hän palasi muutaman vuoden tauolta itsekin uudella sinkulla. Santé on maagisen tarttuva ylistyslaulu usein näkymättömille arjen raatajille, joita muistetaan ehkä juhlapuheissa jos edes niissä.

--

Whispilä Best of 2021 Greatest Hits

Joel Corry and Jax Jones feat. Charli XCX and Saweetie – Out Out
Peggy Gou – I Go
Lady Gaga, Charli XCX and A.G. Cook – 911 (remix)
Olivia Rodrigo – Good 4 U
Arppa – Hauki
Billie Eilish – Happier Than Ever
ABBA – Don’t Shut Me Down
Elton John and Dua Lipa – Cold Heart (PNAU Remix)
Rauw Alejandro – Todo de Ti
Yona – Irti
Lyyti – Mihin voi soittaa?
Adele – I Drink Wine
Litku Klemetti – Tour de France
Fred Again.. – Billie (Loving Arms)
Charli XCX – Good Ones
Fat Joe, DJ Khaled and Amorphous – Sunshine (The Light)
Megan Thee Stallion – Thot Shit
Cardi B – Up
Hassan Maikal feat. Yeboyah – Aina ollu tääl
Japanese Breakfast – Be Sweet
Wolf Alice – Delicious Things
Haloo Helsinki! – Piilotan mun kyyneleet
Nelma U feat. Ibe – Kaikki kerrat kun me tavattiin
Caroline Polachek – Bunny Is a Rider
CHVRCHES feat. Robert Smith – How Not to Drown
Normani feat. Cardi B – Wild Side
Doja Cat – Woman
Kube feat. Mäkki – Gasoo ei breikkei
Melo – e
PinkPantheress – Just for Me
Self Esteem – I Do This All the Time
Lorde – Mood Ring
Go_A – Shum
Snail Mail – Valentine
SZA – Good Days
Amaraae, Moliy and Kali Uchis – Sad Girlz Luv Money (remix)
Stromae – Santé
Lil Nas X and Jack Harlow – Industry Baby
Sam Fender – Seventeen Going Under
Taylor Swift – All Too Well (10 Minute Version)

Kommentit