Vale, emävale, Vain elämää – eli ajatuksia Radio SuomiPopin tempusta Anssi Kelan päivänä

Radio SuomiPop -kakku. Maistuis varmaan sullekin! Kuvakaappaus Nelonen.fi:stä.

 

Mikään ei veny niin kuin totuus suomalaisessa musabisneksessä!

Viime päivien kiinnostavin, hyödyllisin ja tavallaan myös pisimpään odotettu populaarikulttuurikeskustelu on pyörinyt Anssi Kelan, vuosituhannen alun radiomaiseman sekä soittolistojen ja Vain elämää -sarjan ympärillä. Mikäs sen mukavampaa!

Vain elämää -ohjelman jaksossa Radio SuomiPop (aikoinaan Star FM) muistutti auliisti, että he nostivat Anssi Kelan pinnalle soittamalla Mikan faijan BMW:tä TIETENKIN ennen muita ja ahkerammin ja juhlistivat tuota merkkipaalua tuomalla paikalle kakun, johon oli laitettu näkyvästi Radio SuomiPopin logo.

Todellisuudessa Kelan breikkaus ei mennyt ihan niin. Hieman, tai melko paljon, taivutetusta totuudesta kirjoitti ensin Timo Pennanen Listablogissaan ja sitten siihen tarttui pienimuotoisen Twitter-kohun jälkeen yllättäen Iltalehti (toisaalta kilpaileva konserni eli miksi ei?).

Ai että miten olenkaan kaivannut, että joku puuttuu tähän maan tapaan, eli siihen, että kerrotaan mikä tahansa tarina itselle suotuisana! Yleensä kyse ei ole varsinaisesta valehtelusta, vaan paisuttelusta ja kaikkien muiden muuttujien unohtamisesta. Kun sen tekee möhökonserni, se ärsyttää kahta enemmän, koska alalla on tekijöitä, jotka oikeasti vievät suomalaista popmusiikkia myös eteenpäin. Sitä puhtaasti muisteluun ja covereihin perustuva Vain elämää ei todellakaan tee.

Kela kirjoitti Iltalehden jutun jälkeen aiheesta pitkän Facebook-päivityksen, jossa korosti useamman kerran, että hän ei jaksossa sanonut SuomiPopin nostaneen hänet suosituksi. Ja on täysin ymmärrettävää, ettei hän myönnäkään astuneensa markkinointikoneiston asettamaan ”eivät voi kuitenkaan mitään muuta kuin leikkiä mukana” -miinaan, koska radiosoitto saattaa hyvin äkkiä loppua, jos konsernin mediaseuranta näyttää liiaksi negatiivista sentimenttiä. 

Koko kakkuepisodi muistutti minua jostain syystä vuoden 2002 MTV Video Music Awards -gaalasta, jossa Britney Spears kutsui lavalle Michael Jacksonin saatesanoilla ”artist of the millennium” juhlistaakseen hänen syntymäpäiväänsä. Jackson luuli saaneensa yllätyksenä Vuosituhannen artisti -palkinnon ja aloitti vuolaan kiitospuheen. 

Tunnelma oli kiusaantunut, toisin kuin omassa piiri pieni pyörii -kuplassa elävässä Vain elämää -sarjassa.


Kommentit