Voilà! – Luvassa paras ja musiikillisesti monimuotoisin viisufinaali vuosikausiin



Barbara Pravin Voilà on Ranskan edustuskappale tänä vuonna.

Enää muutama tunti Eurovision laulukilpailun finaaliin Rotterdamissa! Tapahtumaa on saatu koronan takia odottaa pari vuotta, mikä näkyy hurjana kiinnostuksena ainakin Suomessa. Eilen Suomen Spotifyn top 200 -listalla on peräti 18 euroviisua, joista 16 tämän vuoden kilpailijoita. (Lauantain listaa ei vielä ole käytettävissä tätä kirjoitettaessa.)

Muutama pointti illan pläjäyksestä:

Laatua laidasta laitaan

Tänä vuonna viisufinaalin musiikillinen spektri loistaa kenties kirkkaammin kuin vuosikausiin: löytyy mm. hyväntuulista indietä (Islanti), nu-metalia (Suomi), diskoa (Liettua), ranskalaista chanson-perinnettä (täysin yllättäen Ranska), kohtalokasta pop-balladeerausta (Sveitsi ja Bulgaria), savuista yökerhotunnelmointia (Portugali), Flo Rida (San Marino) ja ”Little Mix on drugs” (Serbia). 

Semifinaaleissa pisti silmään se, että Länsi- ja Pohjois-Eurooppa on pitkälti mukana hitaammilla ja vakavilla kappaleilla, kun taas Etelä- ja Itä-Euroopasta tulee ns. bängereitä. Upeasti välimaastossa loistavat Italian Måneskinin White Stripes -henkinen rock-veto Zitti e buoni (jolla on finalisteista eniten Spotify-kuunteluja) sekä Ukrainaa edustavan Go_A:n taivaallinen hard bass -jyrä Shum. Iloista viisupoppia tekevät ruotsalaiset kynäilijät ovat työllistyneet ennen kaikkea Välimeren alueelle – finalisteista (Ruotsin lisäksi) Maltaa ja San Marinoa edustavat heidän kirjoittamansa kappaleet.

Myös kielispektri on ilahduttava. Vaikka voivat halutessaan laulaa esimerkiksi englanniksi, muun kuin englannin on valinnut peräti kahdeksan finaalin kilpailijaa, joista osa aivan ennakkosuosikkeja. Edellinen muulla kuin englannin kielellä laulettu voittosävelmä on niinkin läheltä kuin vuodelta 2017 (Portugalin Salvador Sobralin esittämä Amar pelos dois).

Täysin arvaamaton voittokamppailu

Euroviisujen nykyiset säännöt (pisteet koostuvat sekä raatien että katsojien äänistä) ovat tuoneet mukanaan rutkasti epävarmuustekijöitä. Muutaman kerran paljon katsojien ääniä saaneet kappaleet ovat jääneet vähälle huomioille raadeissa ja toisin päin. Tämä arvaamattomuus yhdistettynä noin kymmeneen keskenään erilaiseen, mutta hyvään, kappaleeseen ja esitykseen luo täydellisen jännitysmomentin illalle. Voittaja ei ehkä taaskaan ole ykkönen raatien eikä katsojien mielestä, vaan kappale, joka menestyy parhaiten molemmissa.

Upea juontajatyöskentely

Sosiaalisessa mediassa on ehditty kehua maasta taivaisiin ns. paperilla ylimitoitettu nelikko Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit ja Nikkie de Jager. Kaikki juontajat ovat huippuammattilaisia,  kielitaitoisia sekä hauskoja ja heille on myös keksitty tarpeeksi hommia. Rombley on itse kahdesti edustanut Alankomaita viisuissa sijoittuen neljänneksi vuonna 1998. Luulin aiemmin, että kahdesti kisan yksin juontaneesta Petra Medestä ei voisi edes yrittää parantaa, mutta tällä kertaa ollaan lähellä.

Blind Channelin Dark Siden sijoitusta en lähde veikkaamaan, kuten en muidenkaan, mutta kappaleella on hyvät mahdollisuudet tulostaulukon vasempaan sarakkeeseen. Esitys näyttää tv:ssä hieman turhan kakofoniselta.



Kommentit

Lähetä kommentti