Old Town Road on hiljentynyt, eläköön Old Town Road!

Billy Ray Cyrus pääsi Lil Nas X:n ansiosta jopa BET Awards -gaalaan.

Olen kuukausitolkulla pohtinut kulmaa kirjoittaa Lil Nas X:n giganttisesta jenkkihitistä Old Town Roadista. Biisi on uhmannut kaikkia todennäköisyyksiä hyvin monesta näkökulmasta ja nyt, kun se on viimein pudonnut Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkipaikalta ennätyksellisen 19 viikon jälkeen, aika on ehkä oikea.

Myös Britannian sinkkulistan kärkeen ja Suomen viidenneksi yltäneen Old Town Roadin tarina on täynnä sattumuksia: biisistä tuli viraali-ilmiö Tik Tokissa (viraali-ilmiöt ylipäätään ovat järjestelmällisesti sattumuksia), Sony teki sopimuksen Lil Nas X:n kanssa, biisille otettiin mukaan remiksaukselle lähinnä kuriositeettina musabisneksen maailmassa pidetty Billy Ray Cyrus ja Lil Nas X otti koko biisistä kaiken irti sosiaalisessa mediassa. Syntyi lumipalloefekti, jossa kaikki halusivat olla mukana: olit nolo, jos et diggaillut Old Town Roadia iästä, sosiaalisesta statuksesta tai ihonväristä riippumatta.

Cyrusin osa Old Town Roadissa on merkittävä: hänen artistihahmonsa on pinnan alla hyvin monisyinen – yhtäältä hän on Vanilla Icen kaltainen ”yhden hitin ihme” (kumpikaan ei ole tilastollisesti oikea yhden hitin ihme) ja toisaalta hänellä on vahva status kantripiireissä. Lisäksi hän on Miley Cyrusin isä ja Dolly Partonin hyvä ystävä. Cyrusin läsnäolo onnistui myymään Old Town Roadin lopulta myös popbisneksen portinvartijoille niin, että biisistä tuli iso radiohitti.

Old Town Roadin tarinaa hitiksi ei voisi keksiä: homoseksuaali musta räppäri tekee 1990-luvulla suurimmat hittinsä saaneen has beenin kanssa kantrirap-kappaleen, jossa lauletaan hevosella ratsastamisesta ja lopputulos on Yhdysvaltojen suurin striimaushitti ja pisimpään Hot 100 -listan kärjessä viettänyt kappale koskaan. Pidin itse kappaletta ensimmäistä kertaa kuultuani hyvin varmana hittinä, mutta en lainkaan osannut kuvitella, miten kauas se lopulta kantaisi.

Siinä, missä aiemmat pitkäikäiset Hot 100 -ykköshitit, kuten Mariah Careyn ja Boyz II Menin One Sweet Day (1995) tai Luis Fonsin, Daddy Yankeen ja Justin Bieberin Despacito (2017) vaikuttivat alusta pitäen läpeensä laskelmoiduilta aikuispoptuotteilta, ja hyvä niin, Old Town Road oli niin epätodennäköinen hitti, että se vaikutti lähinnä trollaukselta – kun nyt kerran yritetään, niin yritetään överisti. Tätä alleviivasivat lukuisat remiksaukset ja video, jonka ansiosta kappale pystyi säilyttämään momentumia pidempään kuin kukaan osasi etukäteen aavistaa. Parin viime kuukauden ajan suurin osa Old Town Roadin striimauksista on tullut Youtuben käyttäjien sinne lataamien videoiden katseluista, ei niinkään perinteisestä audiostriimauksesta (Spotify, Apple Music).

Parin minuutin mittaisena Old Town Road oli täydellinen muokattava: siihen pystyi liittämään vaikka kaksi uutta säkeistöä ja biisi oli silti radiokelpoinen. Old Town Road ei toki synnyttänyt lyhyiden pariminuuttisten rap-hittien remix-trendiä, mutta käytti sitä hyväkseen niin menestyksekkäästi, että saamme ”nauttia” remiksauksista vielä pitkään. Muun muassa 16-vuotiaan Lil Teccan Ransom-hitistä on juuri tullut hyvin vahvasti promottu versio Juice WRLD:n kanssa, jossa 2 minuuttia 11 sekuntia pitkä kappale on venynyt mittaan 2:51. Mitä useamman version samasta kappaleesta voi striimauspalveluiden soittolistoille tuupata, sitä kannattavampaa toki! 

Lil Nas X:n Twitter-tiliä seuratessa on tullut fiilis, että Old Town Road oli hänelle kuin epätodellinen matka, josta on pakko ottaa kaikki irti, koska vastaavaa ei voi enää tapahtua. Kantrirap-genressä on jo uusiakin yrittäjiä, kuten Blanco Brownin The Git Up, joille Old Town Road on aina henkinen benchmark. Samalla Lil Nas X ratsastaa nopeasti auringonlaskuun nauttien jokaisesta hetkestä, jonka on Old Town Roadin ansiosta saanut viettää.

Old Town Roadin merkitystä kulttuurin näkökulmasta on kokonaisuutena vielä vaikea hahmottaa. Ainakin se on tietynlainen menestyksellinen kulminaatiopiste kantriestetiikan ja mustien yhteisön kohtaamisessa. Lil Nas X puolestaan on ensimmäinen mustaihoinen avoimesti homoseksuaali artisti, joka on yltänyt Yhdysvaltojen Hot 100 -listan kärkeen. Homoudesta avautuminen ei hidastanut kappaleen menestystä, päinvastoin, mikä kertoo asennemaailman muuttumisesta suuren yleisön keskuudessa.

Lopulta Old Town Road on aidosti kiinnostava megamenestys korostaen, että suosiota ei voi koskaan ostaa. Se oli yhtä aikaa sekä lastenlaulu että kulttuuripoliittisesti relevantti kappale – mitä epätodennäköisin kombo popmaailmassa!


Kommentit