Euroviisut – ihmisen parasta aikaa! Viisi pointtia lauantain finaalista

Duncan Laurence edustaa Alankomaita, joka hakee ensimmäistä viisuvoittoaan 44 vuoteen.

Työ- ja muiden kiireiden vuoksi blogikirjoittelu on jäänyt vähemmälle, enkä ehtinyt analysoida edes Daruden menestystä, tai menestymättömyyttä – miten vain, Eurovision laulukilpailussa tänä vuonna. Look Awaystä ei oikein voi kyllä sanoakaan mitään muuta kuin että radiossa ihan kivalta kuulostava kappale oli lavalle asetettuna täysi pannukakku.

Mutta joka tapauksessa, odotettu viisufinaali on huomenna ja tässä viisi tärkeää pointtia siihen liittyen:

1. Tänä vuonna viisujen loppukilpailuun ei semifinaalien kautta päässyt mielestäni yhtään huonoa biisiä – kaikissa on jokin ansio. Joskin Tanskan ja Tsekin esitykset ovat hyvin lähellä sietämätöntä epäonnistuneen lavashow'n vuoksi. Sen sijaan suorista finalisteista Saksan ja Iso-Britannian voi heittää suoraan statistin rooliin ja Israelkin on aika hirveä.

2. Ennakkosuosikkeja on monta. Oma vaakakuppini kallistuu vedonlyöjien tavoin Alankomaiden karsimaattisen Duncan Laurencen Arcade-kappaleen puolelle. Biisi olisi valtava pophitti esimerkiksi Rag'n'Bone Manin tai Sam Smithin kaltaisen artistin esittämänä, mutta Laurence muistuttaa lavaesiintymiseltään mielestäni enemmän Coldplayn Chris Martinia. Venäjän, Sveitsin ja Ruotsin sekä toisaalta Kyproksen (sama koreografi kuin Sveitsillä) esitykset keräävät paljon ääniä, mutta myös vievät niitä toisiltaan. Niinpä nostan kakkossuosikiksi Australian Kate Bush -vaikutteisen pop-oopperan Zero Gravityn, jonka esittää Kate Miller-Heidke.

3. Tänä vuonna viisufinaalin monipuolisuus on tyrmäävän korkealla tasolla: kuulemme ainakin kahdeksaa eri kieltä, ja populaarimusiikin spektriä dancepop-joikaamisesta (Norja) latinopoppiin (Espanja), gospel-kuoroon (Ruotsi), ehtaan kasarijuustoon (mahtava San Marino), BDSM-tekno-punkiin (Islanti) sekä The xx -henkiseen indietunnelmointiin (Slovenia). Suosikkejani on Ranskaa edustava queer popin superlahjakkuus Bilal Hassani, jonka Roi on upea slovari. Biisillä on jo yli yhdeksän miljoonaa Spotify-kuuntelua. Ei ihme, että Daruden laimeus ei pärjännyt tässä joukossa.

4. Poplegenda Madonna lienee suurin tähti, joka on koskaan astunut viisulavalle. Hän esittää väliaikanumerona tänään julkaistun uuden biisinsä Future sekä Like a Prayerin, jonka ilmestymisestä on tänä vuonna tullut kuluneeksi 30 vuotta. Madonna sai ymmärrettävästi paljon kritiikkiä suostuessaan esiintymään tapahtumassa Israelin politiikan vuoksi, mutta toisaalta hän on konsertoinut maassa jo kolmella kiertueella ennen tätä ja jopa avannut siellä MDNA-kiertueensa vuonna 2012.

5. Väliajalla esiintyvät myös viisujen starat Verka Serduchka, Måns Zelmerlöw, Gali Atari, Eleni Foureira ja Conchita Wurst. He versioivat toistensa biisejä, muun muassa Zelmerlöw paljasti eilen esittävänsä Foureiran Fuegon, joka sijoittui viime vuonna toiseksi ja on viime vuosien suurimpia viisuista tulleita hittejä.

Kommentit