”I'm Miss American Dream since I was 17” – Mikä tekee Britney Spearsistä uniikin?

Britney Spears Las Vegasissa vuonna 2016.

Lauantaina 27. huhtikuuta B-Side Barissa Helsingissä järjestetään ehkä Suomen ensimmäiset Britney Spearsille omistetut bileet. Jos niitä on aiemmin järjestetty, niin kertokaa ihmeessä!

Britney on niitä artisteja, jonka merkityksen ymmärtämiseen pitää tietää hänen uransa käänteet, jyrkät ylä- ja alamäet. Jos häntää väheksyy pelkkänä vuosituhannen vaihteen teini-ilmiönä osoittaa, että ei ole ylipäätään kovin kiinnostunut populaarikulttuurista.

Britney on uranuurtaja, motivaattori ja hänen yli 20 vuotta kestänyt taipaleensa viihdemaailmassa koko 2000-luvun musabisneksen kuoppaisin supertähtitarina.

Britney debytoi listoilla vuonna 1998 jättihitillään Baby One More Time, mutta kuten surullisenkuuluisasti Michael Jacksonilla, hänellä ei oikeastaan ollut normaalia lapsuutta, sillä hänen äitinsä Lynne kuskasi Britneyä koe-esiintymisestä toiseen – jopa niin, että he muuttivat New Yorkiin vain, jotta Britneystä voisi tulla tähti.

Lopulta Jive-yhtiö halusi Britneyn levyttävän albumin ja osa siitä tehtiin Ruotsissa Max Martinin Cheiron-studiossa. Siellä syntyivät Baby One More Timen lisäksi mm. Sometimes, (You Drive Me) Crazy ja Born to Make You Happy. Palattuaan Yhdysvaltoihin hän esiintyi toisen Jive-artistin, popyhtye N Syncin lämmittelijänä.

Seuraavien viiden vuoden ajan Britney oli planeetan suurin tähti. Hän laajensi teinipopparin imagoaan kakkosalbumillaan Oops...I Did It Again (2000), esiintyi vuonna 2001 provokatiivisen seksuaalisesti MTV Video Music Awards -gaalassa esittäen uuden singlensä I'm a Slave 4 U ja täydensi imagonsa suutelemalla Madonnaa ja Christina Aguileraa suorassa televisiolähetyksessä sekä duetoimalla ensin mainitun kanssa neljännellä levyllään In the Zone (2003), jolta lohkaistiin myös hänen uransa siihen mennessä suurimmat radiohitit Toxic ja Everytime.

Mutta yhdysvaltalainen radio ei koskaan soittanut Britneyn musiikkia yhtä innokkaasti kuin monen muun. Aluksi hänen musiikkinsa oli liian teinipoppia ja myöhemmin liian yltiöseksuaalista ja kulmikasta. Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana Britney oli vanhoilliselle Amerikalle kaksinaamaisuuden peili. Ensilevynsä aikaan hänet haluttiin yliseksualisoida ja seksuaalisena aikuisena häntä hyljeksittiin. Hän viittaa nurinkuriseen kohteluunsa mm. Blackout-paluulevyn (2007) hitillä Piece of Me: ”'I'm Mrs. Extra! Extra! This Just In' / I'm Mrs. 'She's Too Big Now She's Too Thin'”. Tuottajakaksikko Bloodshy and Avant kirjoitti biisin seurattuaan Britneyn uraa melko läheltä vuosikaudet, aikana, jolloin median ja Britneyn suhde muuttui koko ajan kompleksisemmaksi.

Noihin aikoihin Britney itse voi todella huonosti, sillä hänestä alkoi entistä enemmän näkyä läpi se, että hän ei välttämättä halunnutkaan olla maailman kuuluisin ihminen, johon kaikki viittasivat vain etunimellä.

Paradoksaalisesti Blackout oli taiteellinen (ja myös kaupallinen) menestys, mutta Britneyn henkilökohtainen elämä täysin katastrofaalista ja hänellä diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö. Klassinen meemi kiteytti tilanteen: ”If Britney Spears can make it through 2007, then you can make it through this day.”

Vaikka lause tavallaan ehkä väheksyy mielenterveysongelmia, siihen kiteytyy se, missä Britney on parhaimmillaan: motivaattorina ja sympaattisena parhaansa yrittämisen esikuvana. Hän on aina osannut ilmaista kohottavat säkeensä tavalla, joka ulottuu hyvin monen vereslihaan, olivat ne miten korneja tahansa. Monen muun suusta ”You better work bitch” olisi latteus, Britneyn esittämänä eräs pophistorian fierceimmistä säkeistä.

Vuosien varrella Britney on kohdannut järkyttävän määrän pettymyksiä, ikävistä perhe- ja ihmissuhteista päihdekoukkuun ja hermoromahdukseen siinä määrin, että hän joutui isänsä Jamesin ylisuojelevan holhouksen alaisuuteen. Siinä lomassa hän on pudonnut poptaivaalta vain noustakseen sinne uudestaan (hänen viidestä Yhdysvaltojen Hot 100 -listan ykkösestään neljä tuli vuoden 2007 jälkeen) ja isoja hittisinkkuja on kymmeniä. Melko hyvin henkilöltä, josta emme edes tiedä, HALUAAKO hän olla poptähti.

Nyt Britney on jälleen ollut hoitolassa, jonne hän hakeutui hyvin epäselvissä olosuhteissa, juuri ennen tulevaa Domination-residenssiä Las Vegasissa, jossa hän esitti neljän vuoden vuoden ajan jättimenestykseksi noussutta ja sittemmin kiertueeksi asti laajentunutta Piece of Me -show'taan, joka osoitti, että myös uuden sukupolven tähdet sopivat Vegasiin.

Mediassa on levinnyt hurjia spekulaatioita aiheesta: onko hänet pakotettu hoitoon? Onko hän todellakin jälleen romahtanut? Onko siirron takana isä James ja yrittääkö äiti Lynne saada hänet sieltä ulos, vain jotta pääsee taas ohjaamaan tyttärensä uraa, kuten lapsena? Kukaan ei tunnu tietävän totuutta.

Tiistaina Britney julkaisi Instagramissa videon, jonka saatetekstissä luki, että ”My situation is unique, but I promise I’m doing what’s best at this moment. You may not know this about me, but I am strong, and stand up for what I want! Your love and dedication is amazing, but what I need right now is a little bit of privacy to deal with all the hard things that life is throwing my way.”

Meillä faneilla on vain yksi tavoite: säilyttää Britney keskuudessamme, sillä popbisnes on vaatinut jo aivan liian monta uhria. Hän on aarre ja irrottamaton osa kulttuurihistoriaa.

Kommentit