Miksi Billie Eilish on popmusiikin seuraava Tapaus?


Suoratoistoaikana artistien on yhä helpompaa pysyä suurelle yleisölle tuntemattomana, vain tietyn ryhmän pieninä salaisuuksina, sillä vaikka keräisi miljoona kuuntelua Spotifyssa päivittäin, sillä ei ylletä globaaleilla listoilla lähellekään top 50 -tasoa – artisti ei siis välttämättä näy listojen kärkipäässä lainkaan, vaikka on hurjan suosittu.

16-vuotias yhdysvaltalainen Billie Eilish on tällainen artisti. En ole nähnyt hänestä YHTÄÄN juttua suomalaisessa mediassa huolimatta siitä, että hänen kappaleitaan on kuunneltu Spotifyssa yli miljardi kertaa ja hänen Don't Smile at Me -esikoisalbuminsa (2017) on tälläkin hetkellä Suomen virallisella albumilistalla.

Asia pitää korjata!

Joulukuussa 2001 syntynyt Billie Eilish O'Connell on taiteilijaperheestä ja kirjoitti jo 11-vuotiaana omia kappaleitaan isoveljensä Finneas O'Connellin jalanjäljissä. Don't Smile at Me -albumin kappaleet ovat syntyneet sisarusten yhteistuotoksina ja niissä soi samaan aikaan helmeilevä pop sekä ahdistus: muun muassa Bellyache-biisissä on kyse, tottakai ja miksi ei, murhasta.

Eilish saavutti Soundcloudin ja Youtuben kautta nopeasti huomiota kappaleella Ocean Eyes ja Interscope kiinnitti hänet vuonna 2016. Interscopen ansiosta heti Don't Smile at Melle saatiin mukaan Vince Staples, Eilishin musiikkia 13 Reasons Why -soundtrackille ja hänestä tuli uuden emo-sukupolven androgyyni poptähti, hieman samalla kaavalla kuin Lana Del Reystä vuosikymmenen vaihteessa omalla tavallaan.

Popjournalisti Lindsay Zoladz kirjoitti Eilishistä erinomaisen jutun The Ringeriin. Siitä käy ilmi, että Eilish on juuri sellainen poptähti ja nuorison roolimalli, joka esimerkiksi Suomesta puuttuu: vihaat tai rakastat, ainakin olet hänestä jotain mieltä. Samalla logiikalla Lady Gaga valloitti maailman noin kymmenen vuotta sitten.

Eilish on kuitenkin taiteeltaan enemmän sukua Del Reylle, Lordelle ja Lil Peepille kuin Lady Gagalle. Hänen kappaleissaan pinnalla on ennen kaikkea ahdistus: esimerkiksi esikoisalbumin Party Favor -biisi kertoo omistushaluisesta pojasta ja se esitetään pojan vastaajaan lähetetyn viestin muodossa. ”And I hate to do this to you on your birthday/Happy birthday by the way”.

Toisin kuin monet poptähdet, Eilish on tuleva breikkamaan nimenomaan sanoitusten ja tunnelman kautta, samalla tavalla kuin emoräppärit. “Lyrics are so important, I don’t think people realise how important they are”, hän kertoi BBC:lle.

Eilish on täydellinen vastavoima Post Malonen ja Xxxtentacionin kaltaisille uusille tähdille, jotka kohtelevat naisia kuin esineitä. Hän antaa takaisin samalla mitalla: myös nuori nainen voi laulaa väkivallasta ja ahdistuksesta, mutta siten, että mukaan mahtuu rutkasti inhimillisyyttä.

Esimerkiksi uudella singlellään When the Party's Over Eilish laulaa ystävyyden ja rakkauden harmaasta alueesta: ”Call me friend but keep me closer” saattaa tässä kontekstissa olla vuoden nerokkaimpia oivalluksia. Jo 16-vuotiaana Eilish tekee älykkäämpää musiikkia kuin mihin esimerkiksi Malone koskaan kykenee.

Jokainen Eilishin single on ollut edellistä suositumpi, When the Party's Over ylsi brittilistalla jo top 40:ään, joten sinäkin kuulet hänestä aivan pian. Tai linkkejä klikkailemalla jo nyt, jos haluat.

Kommentit