Miksi Ariana Grande ja Nicki Minaj sopivat niin hyvin yhteen?

Nicki & Ariana. Kuva Bed-videosta.

Joskus popmusiikissa on tietynlaisia ”match made in heaven” -parivaljakkoja. Ne ovat yleensä pariskuntia, ainakin jossain vaiheessa elämäänsä: Carole King ja James Taylor, Beyoncé ja Jay-Z, John Lennon ja Yoko Ono...

Seurustelu tai parisuhde saattaa laatumielessä olla kuitenkin enemmän haitta kuin etu. Ehkä siksikin oma parivaljakkosuosikkini on jo hetken ollut Ariana Grande ja Nicki Minaj.

Grande ja Minaj tapasivat Grammy-gaalassa vuonna 2011. Minaj on haastatteluissa puhunut Grandesta eräänlaisena pikkusiskonaan ja he esiintyvät tasaisin väliajoin muodossa tai toisessa toistensa Instagram-tileillä.

Heidän ystävyytensä ja yhteistyönsä alkoi singlellä Bang Bang vuonna 2014 ja siitä lähtien he ovat vähät välittäneet stereotypiasta, jonka mukaan naisartistit eivät voi tehdä yhteistyötä jomman kumman osapuolen jäämättä varjoon. Minaj ja Grande täydentävät toisiaan saumatta. He ottavat kaiken irti toisistaan, mutta kuitenkin vain siinä määrin, ettei heidän yhteistyönsä inflatoidu.

Bang Bangilla kolmantena pyöränä oli vielä Jessie J, mutta sittemmin kaksikko on keskittynyt pelkästään duettoihin. Laitan seuraavassa heidän tähän mennessä ilmestyneet yhteiset kappaleensa paremmuusjärjestykseen.


1. Side to Side (2016)

Granden Dangerous Woman -albumin kolmas single ja suurin hitti on fantastista dancehall- ja reggaepoppia. Koska biisi on Granden albumilla, niin hän sitä vetää, mutta biisi myös demonstroi Minajin vahvuudet nimenomaan poplauluissa. Tyttömäisen Granden rinnalla Minaj tuo mukaan itsetietoisuutta ja vahvuutta, jota Grande vielä ainakin tuolloin kaipasi keskitempoisiin poplauluihinsa – r&b-balladien ja Break Freen (2014) kaltaisten bangerien tulkitsijana hän on ollut hyvä jo vuosia.

Versensä lopuksi Minaj vielä korostaa mistä on kyse: ”I'm the queen of rap, young Ariana run pop”. Yksi ilmestymisvuotensa parhaista biiseistä!

2. Get on Your Knees (2014)

Grande oli ehkä Minajin ansiosta valmis laulamaan suoraviivaisesti seksistä, kuten Side to Sidessa. Katy Perryn osin kirjoittama, loistavan Minajin The Pinkprint -albumin rivikappale Get on Your Knees on hiilipaperikopio Perryn trap-pophitistä Dark Horse, mutta myös Granden ensimmäinen eksplisiittisesti feministinen kappale, johon verrattuna pari kuukautta aiemmin julkaistu The Weekndin kanssa esitetty Love Me Harder on silkkaa Fifty Shades of Greytä. Kuunnelkaa nyt tätä jumalaista kertosäettä:

”I don't need a dozen roses
You ain't gotta wine and dine me, no
I don't need a pretty poet
Ooh, gettin' all emotional
You gotta beg for it, beg for it
I wanna see you lookin' up
Baby, I'mma need you to beg for it”

Granden ei tarvitse lainkaan alleviivata sitä, että tässä ei enää laula teinitähti vaan kenties muutaman vuoden päästä maailman suosituin popartisti. Koko triumfi täydentyy loistavalla c-osalla

”If you want it all
It's non negotiable
So do as I say
If you wanna get the job, you better know who's the boss”

Tämän myötä Granden tähteys nousi noin toiseen potenssiin.

3. Bed (2018)

Pari päivää sitten ilmestynyt Bed vie Minajin ja Granden ystävyyden aiempaa pidemmälle, sänkyyn asti, mikäli sanoitusta tarkastelee pintapuolisesti, mutta itse asiassa Minaj räppää suhteestaan kuitenkin mieheen: “He go insane on it, I put my fame on it/Coulda put Zayn on it, but I put your name on it.” Bed on Instagram-filtterin läpi suodatettu erittäin laadukas rakkauslaulu, jossa Granden tehtävä on toimia ikään kuin olkapäänä ja bestiksenä Minajin suhdemietinnässä. Kappale on mukana Minajin myöhemmin tänä kesänä ilmestyvällä Queen-albumilla.

4. Bang Bang (2014)

Bediin verrattuna neljän vuoden takainen Bang Bang kuulostaa hyperaktiiviselta ja hieman vanhentuneelta, mutta hyvä biisi ssekin on. Grande on tässä selvästi vielä porukan nuorimman roolissa: ”She might've let you hold her hand in school / But I ma show you how to graduate”, ja Minaj lopulta varastaa show'n, vaikka Jessie J huutaa lujimmin – tosiaan hivenen kolmantena pyöränä, kun tarkastelee myöhempiä tekeleitä.

--

Minajin ja Granden yhteiset hommat eivät tietenkään jää tähän: myös Granden elokuussa ilmestyvällä Sweetener-albumilla on heidän duettonsa. Kauan eläköön tämä yhteistyö!

Kommentit