Mikä Saara Aallon kappale pääsee Lissaboniin?

Saara Aallolle ei kerrottu, ettei ole osallistumassa taitoluistelukisoihin. Kuva: Yle.

Suomen suosituin englanniksi laulava viihdeartisti Saara Aalto karsii tänään "UMK:ssa" itseään vastaan paikasta Lissabonissa toukokuun toisella viikolla järjestettävään Eurovision laulukilpailuun. Hän on asettanut viivalle kolme kappaletta: Monstersin, Dominon ja Queensin.

Seuraavassa arvioni kappaleista:

Monsters on vahvahkosti vanhentunut kliseenippu, mutta silti melko hyvä gay-anthem: ”Tonight I'm making friends with all the creatures that are hiding under my bed”. Se on hidastempoisen popin aikakaudella oikeastaan melko rohkeakin kappale. Toivoin hieman, että Monsters yltäisi esimerkiksi Dua Lipan New Rulesin tasolle, mutta kertosäe vedetään lopulti aika surullisen banaaliksi tamppaukseksi. Silti en ole lainkaan pahoillani, jos tämä kuullaan Lissabonissa, konteksti huomioon ottaen.

Domino on mielestäni ehdottomasti näistä kaikkein paras poplaulu, jota on ollut tekemässä selvästi ammattilaiset: säkeistö on olemassa ainoastaan, koska biisi pitää aloittaa jollain, ja pre-kertsiin päästään jo ajassa 0:22. Kertosäe on selkeästi saanut vaikutteita Sialta. C-osa humpsahtaa korkeuksiin kuin kuohkea kasariperuukki. Bravo!

Queens on kolmikon kaksijakoisin biisi. Pidän siitä sävellyksenä melko paljon, mutta tässä Aallon maneerit pursuavat läpi lähes sietämättömästi ja onomatopoeettinen oaoaoaoaoaoooo-jankkaus kuulostaa hirvittävältä ainakin Aallon laulamana.

Ennustan, että Monsters valitaan Suomen edustajaksi Lissaboniin, mutta lähinnä siksi, että se on yleisön keskuudessa tunnetuin porrastetun julkaisuaikataulun vuoksi, mikä on tässä tapauksessa hivenen ongelmallista.

Olen lueskellut muutamia popfoorumeita ja niillä silmiinpistävästi jokaisella kappaleella on omat kannattajansa, mikä kertoo siitä, että tällä kertaa Suomen edustajaa tuskin kohtaa kansainvälisellä finaaliviikolla mikään katastrofikohtalo, valittiin kumpi tahansa Monsters tai Domino. Queensiin en usko lainkaan.

Vedonlyöjien kertoimissa Suomi on tällä hetkellä neljäntenä, edellään jokavuotinen suosikki Bulgaria ja jo rempseän viisunsa valinnut Tsekki sekä yllättäen omaa kansallista karsintaansa parhaillaan käyvä Viro, jolla on valttinaan Elina Nechayevan La Forza – siis jos se valitaan. Veikkaan, että tämän illan jälkeen Suomi pomppaa vedonlyönnin kärkeen. 

Tarkempaa analyysia pärjäämismahdollisuuksista voidaan tehdä vasta, kun kaikkien maiden edustuskappaleet on valittu, mutta semifinaaliin Suomi tuskin tällä kertaa jää.

Kommentit