Miksi JVG on lähes parasta kotimaista juuri nyt?


JVG:n uusi single Popkorni ehti ilmestyä juuri ja juuri vanhan vuoden puolella, mutta saattaa silti olla tämän vuoden parhaita kappaleita ensi jouluna. Neljä syytä, miksi JVG on suomalaisen popin kirkkainta kärkeä:

1. Koskettava hitikkyys

JVG on häpeilemättömän valtavirtaa ja he tunnistavat omat vahvuutensa: musiikin helppouden ja tarttuvuuden. Samalla tavalla kuin esimerkiksi yhdysvaltalaisartisti Jason Derulo, jonka tasaisuus omalla sarallaan on hämmentävää. Lisäksi JVG pystyy maustamaan kappaleensa tarvittaessa sanoituksilla, jotka jopa oikeasti koskettavat. Heillä on esimerkiksi kumppanuudesta kertovia kappaleita, kuten Hehkuu, jonka lopun ”Kun yhdessä kuljetaan/Ja meidän rinnassa hehkuu/Eikä oo pimeää enää” on äärimmäisen kaunis, etenkin, jos se tulkitaan Jaren ja VilleGallen ylistykseksi toisiaan kohtaan.

2. Itsestäänselvyyksien välttely

Popkorni-singlellään JVG lainaa vuosikymmenten takaista Popcorn-instrumentaalia, mikä on tietenkin huomattavasti virkistävämpää kuin se, että yritetään etsiä pienintä mahdollista nimittäjää ja tehdä taas yksi kappale jonkun suomiklassikon ympärille Vain elämää -hengessä.

3. Biisejä ei tehdä laskelmoidusti pelkästään radiohiteiksi, tai ainakaan ne eivät siltä kuulosta

Olen alkanut käyttää keskusteluissa termiä ”haloohelsinkiytyminen”, mikä tarkoittaa, että uuden musiikin ainoa funktio on taata mahdollisimman vaivaton suosio tietyillä radiokanavilla. JVG:kin tekee radiohittejä, mutta hakee vaikutteensa mieluummin ulkomailta kuin radio Suomipopin soittolistoilta: esimerkiksi Popkorni-albumilta voi kuulla ennemminkin Draken ja klubimusan vaikutuksen kuin kotimaisen radiopopin. Toisin sanoen: Jare ja VilleGalle kuuntelevat paljon musiikkia ja tekevät musiikkia kuulemansa inspiroimana.

4. Musiikkibisneksen ymmärrys

Laajalti levinneessä Rapport-julkaisun haastattelussa VilleGalle osoittaa olevansa perillä siitä, miten popbisnes nykyisin toimii: 

”Mä olen kokenut silleen aina, että jos nyt koottaisiin Suomen parhaat räppärit, ei JVG olisi lähelläkään siellä taidollisesti, ja jos koottaisiin parhaat laulajat, ei Evelina tai Sanni olisi siellä. Se on vaan ihan eri game, siinä on kaikki muutkin jutut –  totta kai pitää olla se taito, mutta ei se ole se oleellisin. Siinä on se kaikki muu: että sä olet uskottava, sulla on swägi kunnossa ja kaikki muukin.”

”Mä koen, että PME on makee myös siinä, että jos Universal tai Warner julkaisee jonkun artistin, niiden Instagramiin ilmestyy se kuva, että ”nyt tässä on tää Ilari Vehviläinen, laulaja” ja jengi on silleen, että ei niitä kiinnosta penniäkään (...) Meille signataan artisteja, jotka tekee itse suurimman osan. Tosi vaikea lähteä rakentamaan sellaisia idols-tyyppejä, jotka pitää pukea ja etsiä niille biisit ja kertoa, miten niiden pitää olla ihmisinä”

Kommentit

Lähetä kommentti