Nämä kappaleet ovat ehdolla Ruokaa pöytään -palkinnon saajiksi vuonna 2025!

 


Popbusiness on taas kiertänyt radallaan vuoden ajan ja kalenteri näyttää, että on aika valita vuoden paras kotimainen popkappale. Ei siis suosituin tai hauskin, vaan P-A-R-A-S.

Palkinnon saajaksi on jälleen ehdolla kymmenen suomalaisen populaarimusiikin helmeä. Palkinto syntyi vastineena brittiläiselle Popjusticen Twenty Quid Music Prize -palkinnolle. Sen tarkoituksena on sekä juhlistaa kotimaisia pophittejä että tunnustaa niistä ylivoimaisin. Ehdokkaiden genre menee löyhästi ”pop”-kategoriaan, mutta tärkeintä on näkemyksellisyys ja laadukkuus.

Twenty Quid Music Prizen voittaja saa 20 punnan setelin, minä annan lounassetelin – joskin tällä hetkellä fyysinen seteli on ”työvoimapoliittisista syistä” kiven alla, mutta jostain palkinto kyllä keksitään.

Palkinnon aiemmat voittajat ovat:
2024: Lyyti – 100 kaunaa
2023: Vuoret – Vastentahtoinen kansallislaulu
2022: Lyyti – Mihin voi soittaa?
2021: Litku Klemetti – Tour de France
2020: Erika Vikman – Cicciolina
2019: Maustetytöt – Tein kai lottorivini väärin
2018: Ruusut – Glitchit

Hommahan menee niin, että olen valinnut vuoden mittaan julkaistuista kotimaisista kappaleista kymmenen ehdokasta. Kriteereitä on ollut kaksi: kappale on pitänyt julkaista 1.4.2024–31.3.2025 välisenä aikana ja johtavan artistin pitää olla suomalainen. Jokaiselta artistilta on mukana vain yksi kappale johtavana artistina.

Voittajan valinnassa astutte kuvaan te, rakkaat lukijat. Kappaleet esitellään alla ja niistä paras palkitaan huhtikuun lopulla. Nyt alkavaan äänestykseen voivat osallistua kaikki halukkaat, paitsi artistit itse, ottamalla minuun henkilökohtaisesti yhteyttä esimerkiksi Facebookin, Messengerin tai sivussa olevan blogiprofiilin kautta. Jaan halukkaille lomakkeen, joka pitää täyttää ohjeiden mukaisesti. Äänestysaika päättyy 20. huhtikuuta 2025 klo 23.59.

Ehdokkaat vuoden 2025 Ruokaa pöytään -palkinnon saajaksi ovat:

Amuri – Näsinneula
Täysin yllättäen Tampereelta ponnistavan Amurin Näsinneula on vuoden tasapainoisimpia poplauluja. Teksti perustuu selvännäkijä Aino Kassisen ennustukseen siitä, että Tampereen maamerkki ei pysyisi pystyssä. Ennustus odottaa yhä toteutumistaan, sen sijaan Amuri ylsi pienimuotoiseen merkkiteokseensa. Melodiassa on mielestäni jonkin verran 4 Non Blondesin What's Upia, ja hyvällä tavalla. Yhtye on ehdolla ensimmäistä kertaa.

Emma ja Matilda – Sisko

Olen suhtautunut aiemmin hieman epäilevästi Emmaan ja Matildaan, mutta Sisko-kappaleella he ovat viimein oivaltaneet jotain olennaista popmusiikista ja keskittyneet selkeän laadukkaaseen sävellykseen, ytimekkääseen tekstiin ja tuotantoon, joka kuulostaa heti sopivan tutulta, mutta silti kiinnostavalta. Sisko on tyttöjen välisestä ystävyydestä kirjoitettujen kappaleiden kärkikastia. Kaksikko on ehdolla ensimmäistä kertaa.

Erika Vikman – Ich komme
Paljon on tästä kappaleesta jo kirjoitettu, mm. tässä blogissa, mutta sanotaan vielä se, että näin viimeisen päälle pieteetillä tuotettu laulusuoritus kuuluu euroviisulavalle. Vikman on ehdolla kolmatta kertaa ja Cicciolina voitti vuonna 2020. 

Good Boys – Pardon
Hittaa-albumilla mukavaa suosiota saavuttanut rap-yhtye Good Boys keskittyy nimensä mukaisesti hyvyyteen sekä lisäksi vallattomaan riimittelyyn. Onneksi sävellyksiäkään ei ole unohdettu, mistä hersyvä Pardon on erinomainen esimerkki. Helsingin Sanomat antoi albumille neljä tähteä, saapa nähdä miten heruu pisteitä kuulijoilta tässä kisassa, jossa ryhmä on mukana ensimmäistä kertaa.

Juhlat ja Ty Roxy – Tarinoita
Viime syksynä toisen levynsä julkaissut Juhlat-yhtye on tajunnut popista paljon olennaista – laulaja Oona Laine kertoikin Soundin haastattelussa, että radiohitit ovat alitajuisesti mukana tekemisessä. Niin sen pitääkin olla – kuten Lady Gaga on todennut ”without good chorus, who really gives a fuck”? Kaihoisa, mutta tyylikkään menevä Tarinoita on alusta loppuun laatusuoritus. Juhlat on ehdolla ensimmäistä kertaa, vierailija Ty Roxy toista.

KAJ – Bara bada bastu
Vöyriläisyhtyeen tarina on jo nyt bestseller-tasoa: taskussa on Melodifestivalen-voitto ja euroviisuedustus Ruotsin väreissä. Bara bada bastu on nerokas ja yksinkertainen kappale eikä viisukuuntelijan tarvitse toukokuussa edes tietää, mistä siinä lauletaan (saunasta ja Arja Saijonmaasta). Vetävintä kansallisuusstereotypioista ammentavaa viisuilua miesmuistiin. Kaj on viisujen tapaan noviisi tässäkin kisassa. 

Litku Lemetti – Rakastan sun exää
Vikmanin tavoin Litku Klemetti on olennainen osa Ruokaa pöytään -kilpailun kaanonia, sillä heillä on niin ikään voitto (2021) ja nyt kolme ehdokkuutta. Viimevuotisen Funny Girl -albumin paras kappale Rakastan sun exää on pirskahtelevaa ja suoraviivaista popkarkkia taattuun Litku-tyyliin. 

Olga ja Isac Elliot – Stadi (Alicia)
Charli xcx:n Brat-albumi oli viime vuoden kohutuimpia ja kehutuimpia levyjä, mutta Suomessa sen soundi ei oikein lyönyt läpi. Lähimmäksi sitä pääsi ehkä tämä Olgan ja Isac Elliotin hittisingle, jossa stadi on kylmä ja pimeä, mutta klubilla lämpenee. Stadi (Alicia) oli Emma-gaalassa ehdolla vuoden biisiksi, mutta nyt kisataan vielä merkittävämmästä tittelistä. Olga on kisan ensikertalainen ja Isac Elliot mukana toistamiseen.

Sonia – Kontrollii
Mirella on ollut kuluneen vuoden suurimpia tähtiä Suomessa (ja viimevuotinen Ruokaa pöytään -ehdokas), ja hänen jalanjäljissään huomiota on saanut esimerkiksi jyväskyläläinen Sonia. Jälkimmäisen ote on mielestäni kuitenkin selvästi vaihtoehtoisempi uhraamatta popin ydintekijöitä. Rumpalinakin musisoineen Sonian ehdokkuus on ensimmäinen.

Topi Saha – Purppurakuu
Topi Saha on tahkonnut kotimaisen indie-kentän keskisarjassa vuosikaudet, mutta aivan jokaista liikettä en ole ehtinyt seuraamaan. Kehuttu Öitä-albumi on mielestäni aiempaa laadukkaampi tuotos ja siltä tähän kilpailuun valikoitunut Purppurakuu springsteenmäisimpiä kotimaisia lauluja hetkeen. Suomessa olisi tilausta meikäläiselle Sam Fenderille ja siihen Sahassa on ainesta. Hän on ehdolla palkintoon ensimmäistä kertaa.

Kuuntele kaikki ehdokkaat tästä soittolistasta.

Kommentit