Totuus on aina karumpi kuin uskommekaan...

 

Williamia ei tunneta :( Kuva: Sony

...ainakin, mikäli uskomme Musiikinkuuntelu Suomessa 2022 -tutkimusta – ja miksi emme uskoisi!

Omnicom Media Group, Teosto ja Musiikkituottajat julkistivat syyskuun lopulla katsauksensa siitä, miten suomalaiset kuuntelevat musiikkia. Tutkimus on tietenkin vain yhden, melko lyhyen ajanjakson heijastuma, sillä haastattelut tehtiin elokuun puolivälissä. Juuri sopivasti Ed Sheeranin stadionkeikan aikoihin, joten ei ollut ihme, että Ed Sheeranin nimi nousi vastauksissa esiin.

Vastaajiin haettiin kuulemma erityisesti 13–15- ja 16–18-vuotiaita, mikä on upea tapa ilmaista ikäryhmä 13–18-vuotiaita.

Tutkimuksen löydöksistä osa on itsestään selviä, kuten esimerkiksi se, että listamusiikki on hyvää, kunnes se on paskaa, ja sen suhteen mieli muuttuu karkeasti kolmenkympin tietämillä. Lisäksi TikTok on suosittu alusta nuorten keskuudessa – brand new information!

Timo Pennanen nosti Listablogissaan esiin pari kohtaa, jotka ”prujussa” esitetään faktoina, mutta joita ei yritetäkään analysoida syvemmin. Minua kiinnostaa erityisesti väite ”Keskittyneen kuuntelun osuus on kääntynyt uudelleen nousuun.” Sen on täytynyt olla todella alhainen, koska on nytkin vastaajien mukaan viidesosa kokonaiskuunteluun käytetystä ajasta. Ehkä TikTok-videoiden katselu ja alustojen syötteeseen koukuttuminen määritetään keskittyneeksi kuunteluksi?

Sinänsä upeaa, että musiikkia kuunnellaan keskittyneemmin! ”Dekin” keskivaiheilta löydämme sen sijaan kalvon, josta näen todennäköisesti painajaisia, minkä vuoksi se on pakko jakaa tässä:Blind Channelin ja Hurriganesin laulukieli toki aiheuttaa meissä kaikissa ymmärrettävästi hämmennystä. Ja kauan eläköön 50 Cent – tuo rap-musiikin Uriah Heep, kuten eräs kaverini loihe lausumahan.

”Tilinpäätöksen” kiinnostavin huomio on ehkä se, että yhä useammin kappaleet eivät välttämättä yhdisty artistiin.

Williamin Penelope oli Spotifyn kaikkien aikojen pisimpään ykkösenä pysynyt biisi, ja sai runsasta radiosoittoa. Silti häntä ei tunne edes nimeltä kuin alle puolet suomalaisista, ja noin puolet 13-18–vuotiaista ei tunne hänen musiikkiaan”, selvityksessä kerrotaan.

Pitäisikö Williamilla olla parempi TikTok-presenssi, kysynpä vaan!


Kommentit