Nämä kappaleet ovat ehdolla Ruokaa pöytään -palkinnon saajiksi vuonna 2022!

 


Vaikka jokainen vuosi popmaailman eskapismissa on suurta juhlaa maailman myllerryksessä, tämä kevät on sitä erityisesti. Ruokaa pöytään -palkinto jaetaan nimittäin jo viidettä kertaa!!

Palkinnon saajaksi on tutusti ehdolla kymmenen toinen toistaan vaikuttavampaa esimerkkiä suomalaisen popmusiikin elinvoimaisuudesta.

Hieman taustaa: Ruokaa pöytään -palkinto syntyi aikoinaan vastineena brittiläiselle Popjusticen Twenty Quid Music Prize -palkinnolle. Sen tarkoituksena on tunnustaa lyömätön suomalainen popkappale joka vuosi. Kuten ehdokkaista voitte päätellä, ”pop” on tälläkin kertaa melko häilyvä termi – sillä tarkoitetaan jollakin tavalla laajoja massoja ainakin teoriassa ja laadultaan myös käytännössä lumoavaa musiikkiesitystä suhteellisen löyhän sateenvarjon alla.

Esikuvapalkinnon voittaja saa 20 punnan setelin, minä annan lounassetelin, mistä myös palkinnon nimi juontaa juurensa.  

Aiemmat voittajat ovat:
2021: Litku Klemetti - Tour de France
2020: Erika Vikman - Cicciolina
2019: Maustetytöt - Tein kai lottorivini väärin
2018: Ruusut - Glitchit

Kuten ennenkin, olen valinnut vuoden mittaan julkaistuista upeista kappaleista kymmenen ehdokasta. Kriteereitä on ollut kaksi: kappale on pitänyt julkaista 1.4.2021–31.3.2022 välisenä aikana ja johtavan artistin pitää olla suomalainen. Jokaiselta artistilta on mukana vain yksi kappale johtavana artistina.

Voittajan valitsemme me kaikki yhdessä. Kappaleet esitellään alla ja niistä paras palkitaan huhtikuun lopulla. Nyt alkavaan rankkaamiseen voivat osallistua kaikki halukkaat, paitsi artistit itse, ottamalla minuun henkilökohtaisesti yhteyttä esimerkiksi Facebookin, Messengerin tai sivussa olevan blogiprofiilin kautta. Jaan halukkaille lomakkeen, joka pitää täyttää ohjeiden mukaisesti. Osallistumisaika päättyy 24. huhtikuuta klo 23.59.


Ja pidemmittä puheitta, vuoden 2022 ehdokkaat ovat:

Antti Autio – Kaikki hyvin

Antti Aution kolmas albumi Kaikki talot huojuu ammentaa pitkälti maailmasta, jossa eletään katastrofista toiseen. Silti siinä maailmassa musiikki antaa toivoa ja mahdollisuuksia siirtää ajatukset pois ikävästä. Aution sanojen mukaan iso ja nostattava kappale kertoo ”lapsuudesta, aikuisuudesta, maailmanlopusta ja vaikka mistä.” Universaalius onkin sen suuri vahvuus. Autio on ehdolla ensimmäistä kertaa.


Bess – Ram pam pam

UMK on viime vuosina ottanut paikkansa vuoden merkittävimpänä uusia hittejä suoltavana tapauksena. Popartisti Bess nousi lopullisesti muutaman pienemmän hitin jälkeen listojen kärkeen hidastempoisen vuoden suurimmalla popbängerillä Ram pam pam. UMK:ssa se jäi kuitenkin harmittavasti kakkoseksi. Pari vuotta sitten Erika Vikmanin Cicciolina vei näistä samoista lähtökohdista Ruokaa pöytään -palkinnon. Miten käy Bessille? Ehdokkuus on hänelle ensimmäinen.


Chisu – Mysteeri

Chisu ei viime vuonna julkaissut albumia, mutta sitäkin vahvemman yksittäisen sinkun ennen osallistumistaan Vain elämää -sarjan kertausharjoituksiin. Mysteeri soljuu vaivattomana ja kauniina. Artisti itse kertoo, että ”mysteeri toisessa ihmisessä onkin lopulta mysteeri itsessämme, jota heijastelemme toisiin”. Chisu on Ruokaa pöytään -veteraani ja ehdokkaana jo kolmatta kertaa.


Isaac Sene – Kuuma jäbä

Kuuma jäbä on Ram pam pamin tapaan UMK-satoa. Isaac Senessä yhdistyvät riemukkaasti The Weekndin moderni pop sekä ujo savolaisuus. Hän ei ehkä päässyt edustamaan Suomea euroviisuihin, mutta sai runsaasti kiitosta ja huomiota hienolla kappaleellaan, joka kertoo bileillan huumasta, jossa sukupuolella ei ole merkitystä ja viehättymisen kauneus ottaa vallan. Isaac Sene on ehdolla ensimmäistä kertaa.


Jesse Markin ja Akua Naru – Exodus

Pirkanmaalaisesta Jesse Markinista tuli pari vuotta sitten suomalaisen median lemmikki ja hän pääsi jopa kaiken kansan eteen Tanssii tähtien kanssa -kisassa. Markinin syväluotaavaa genrettömyyttä kuvaa jollain tavalla se, että esimerkiksi Exodus on minun korvaani hip hopiin vivahtavaa poppia, mutta Noir-albumi on ehdolla vuoden parhaan rock-albumin Emma-palkinnon saajaksi. Ruokaa pöytään -mittelössä Markin on mukana toista kertaa, Akua Naru ensimmäistä.


Kissa – Tiikerirock

Glam-metalli ja purkkapop voi kuulostaa hieman vanhanaikaiselta yhdistelmältä, mutta se toimii. Kissan viimekesäisen Vaarallinen bändi -esikoisalbumin hittikappale Tiikerirock uhkuu alkukantaista pedon voimaa, mutta lopulta kehrää kiltisti kuin kissanpentu. Günter Kiviojan luotsaaman energisen Kissan musiikki kuulostaa tässä hetkessä tuoreelta ja elinvoimaiselta. Kissa on ehdolla ensimmäistä kertaa.


Lyyti – Mihin voi soittaa?

Lyytin eli Lydia Lehtolan toisen albumin single Mihin voi soittaa on yksi viime vuosien merkittävimpiä julkaisuja siksi, että se sanoittaa kauniisti ihmisten tuskan ja turhautumisen maailmassa, jossa avun saaminen sekä pieniin että isoihin ongelmiin vaatii suorittamista. Ai niin, ei ole olemassa ongelmia, on vain haasteita. Ehdokkuus on Lyytille ensimmäinen.


Portion Boys feat. Matti ja Teppo – Vauhti kiihtyy

Kierrätys on popin ykköstrendi tällä hetkellä. Suomessa nostalgian kaivelu ja kierrättäminen on usein saman tekemistä huonommin, mutta sillä on saatu aikaan parhaimmillaan oivaltavaakin jälkeä. Matin ja Tepon myöhäiskauden Vauhti kiihtyy -klassikon päivittäminen uudelle sukupolvelle oli suorastaan ns. no brainer – miksi tätä ei keksitty aiemmin? Mitä simppelimpi idea, sitä ylivoimaisempi lopputulema. Kaikki asianosaiset ovat ehdolla Ruokaa pöytään -palkintoon ensimmäistä kertaa.


Teini-Pää – Tähdet tähdet

Teini-Pää kutsuu musiikkiaan nössöpunkiksi ja pöhköpopiksi. Jonkinlaisessa läpimurtohitissä Tähdet tähdet ei ole kuitenkaan mitään nössöä tai pöhköä. Se on erinomaisesti sävelletty ehta popklassikko, joka on ujutettu ovelasti yhtyeen Maailma kyllä odottaa -esikoisalbumin viimeiseksi kappaleeksi – kuin koulun lukuvuoden päätökseksi ennen kuin kirmaamme kesälaitumille. Teini-Pää on ehdolla ensimmäistä kertaa.


Vesta – Ei yksin tarvii uskaltaa

Vesta julkaisi viimein tänä keväänä odotetun kakkosalbuminsa, jonka sinkkuja tippui hiljalleen parin vuoden aikana. Yksi maistiaisista on Ei yksin tarvii uskaltaa, joka on hieman sattumalta eräänlainen vastinpari Lyytin ehdokkaalle. ”Mun siipien suojaan mahdut ja sun ystävät myös” rohkaisee Vesta raukean kohottavalla kappaleellaan. Vesta on ehdolla Chisun tapaan kolmatta kertaa. Kaksi edellistä ehdokkuutta tuli yhtä aikaa vuonna 2018 soolona (Ota varovasti) ja Pyhimyksen kanssa (Kynnet, kynnet).


--

Kuuntele kaikki ehdokkaat tästä soittolistasta.

Kommentit