Lyytin Mihin voi soittaa voitti tämän vuoden Ruokaa pöytää -palkinnon!


Lyyti. Kuva: Joona Möttö

Suomen tärkeimmän yksittäisen musiikkipalkinnon eli vuoden parhaalle kotimaiselle popkappaleelle myönnettävän Ruokaa pöytään -palkinnon saa tänä keväänä Lyytin Mihin voi soittaa?. Valtavat onnittelut!!

Mihin voi soittaa julkaistiin toukokuussa 2021. Lyyti eli Lydia Lehtola on kirjoittanut kappaleen itse, ja sen on tuottanut Pekka Tuomi. Tuomi oli mukana tekemässä myös viimevuotista voittajaa, Litku Klemettin Tour de Francea.

Levy-yhtiö Luova Records tiedotti kappaleesta näin: ”Huippuvuorilla sijaitsevaan Tuomiopäivän holviin on säilötty lähes miljoonan viljelykasvin siemenet ikiroutaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen tai ydinsodan tuhojen varalle. Sitä on rauhoittavaa ajatella, siemenissä on toivoa; niistä voi syntyä uusi paratiisi.”

Kappale sanoittaa kauniisti ihmisten tuskan ja turhautumisen apokalyptisessa maailmassa, jossa avun saaminen sekä pieniin että isoihin ongelmiin vaatii mittavaa suorittamista.

Mihin voi soittaa on Lyytin Toiveet ja helyt -albumin singlelohkaisu ja ylivoimaisesti kuunnelluin kappale toistaiseksi. Albumi on yltänyt parhaimmillaan Suomen virallisen listan 44:nneksi.  

Ruokaa pöytään -palkintoon kuuluu kunniakirja sekä lounasseteli. Palkinnon esikuvana on englantilaisen Popjusticen Twenty Quid Music Prize.

Mihin voi soittaa valikoitui vapaaehtoisista muodostuneen kymmenhenkisen raadin äänestyksen voittajaksi kymmenen ehdokkaan joukosta. Äänestyksessä kappaleille annettiin pisteitä euroviisutyyliin 12, 10, 8, 7 jne. siten, että jokaiselle kappaleelle oli annettava pisteitä. Lyytin kappale keräsi täydet 12 pistettä kolmesti.

Muut ehdokkaat olivat:

Antti Autio – Kaikki hyvin
Bess – Ram pam pam
Chisu – Mysteeri
Isaac Sene – Kuuma jäbä
Jesse Markin ja Akua Naru – Exodus
Kissa – Tiikerirock
Portion Boys feat. Matti ja Teppo – Vauhti kiihtyy
Teini-Pää – Tähdet tähdet
Vesta – Ei yksin tarvii uskaltaa

Ruokaa pöytään -palkinto jaettiin tänä keväänä viidettä kertaa. Aiemmat voittajat ovat:

Litku Klemetti – Tour de France (2021)
Erika Vikman – Cicciolina (2020)
Maustetytöt – Tein kai lottorivini väärin (2019)
Ruusut – Glitchit (2018)

Kuuntele ja katso Lyytin Mihin voi soittaa alta:


Kommentit