2023 on Taylor Swiftin vuosi

Taylor Swift ei jaksa esiintyä gaaloissa, mutta on silti niiden suurin tähti, kuten syyskuisessa Video Music Awards -tilaisuudessa. Kuva: John Shearer / Getty Images for MTV.

Joskus tietyt poptähdet hallitsevat enemmän kuin toiset ja sitten on aikoja, jolloin artistien tähteys ylittää kaikki käsityskyvyn rajat. Sellaisia ovat mm. Michael Jacksonin Thriller-aikakausi 1980-luvulla, Adelen 21 viime vuosikymmenen alussa ja nyt Taylor Swift koko presenssillään vuonna 2023.

Taylor Swift on aina ollut suosittu, mutta milloinkaan hänen musiikkiaan ei ole kuunneltu, keikoilla käyty ja häntä seurattu samalla tavalla kuin nyt. Hän on saavuttanut tänä vuonna enemmän Spotify-kuunteluita kuin kukaan koskaan päivässä, viikossa, kuukaudessa ja myös vuodessa – ja nyt on vasta lokakuu. Hän on saanut isoja hittejä sekä uudella musiikilla (Anti-Hero) että vanhoista kappaleista (Cruel Summer).

Aiemmin tänä vuonna hänellä oli yhtä aikaa neljä albumia Yhdysvaltojen albumilistan kärkikymmenikössä, kun Speak Now (Taylor’s Version) julkaistiin.

Hän tienaa tänä vuonna todennäköisesti enemmän rahaa kuin yksikään muusikko koskaan yhden vuoden aikana.

Rahaa tienataan ennen kaikkea kiertueilla, ja massiivinen The Eras Tour kiersi keväällä ja kesällä kaikki suurimmat stadionit Pohjois-Amerikassa. Nyt, kun se kierros on ohi, siitä julkaistiin tietenkin elokuva. Ja ihan teattereihin asti – edellisen Reputation-kiertueen tallenne tehtiin ”vain” Netflixille.

Oopperaa on esitetty elokuvateattereissa vuosikaudet, mutta poptähtien kiertue-elokuvat (eli siis keikkatallenteet) ovat melko tuore ilmiö. Niistä tulee kannattavia vasta, kun fanikanta on tarpeeksi suuri ja lojaali. Ennen Swiftiä kiertueleffoja popularisoivat Justin Bieber, One Direction ja etenkin BTS, joka on tuonut kaikki isot kiertueensa valkokankaalle.

En osaa sanoa tallenteesta mitään, sillä en aio katsoa sitä. Olen menossa katsomaan kiertueen ensi keväänä Tukholmaan. Leffateatteri on mielestäni myös aivan väärä paikka keikan katsomiselle.

Mutta suosituksi tulemiseen ei riitä koskaan pelkästään musiikki. Swiftin kohdalla musiikkia ja muuta TAIDETTA tärkeämpää on viime aikoina tuntunut olevan se, millaisia julkkiksia häneen saadaan liitettyä. Ja tätä peliä Swift pelaa erittäin hyvin, parisuhdevirityksistään lähtien. The Eras -tallenteen ensi-iltaan ilmestyi muun muassa toinen huomiosta ja ihailusta elävä poplegenda Beyoncé, joka on myös julkaisemassa Renaissance-kiertueestaan leffaa teatterilevitykseen. Ja heistä otettiin tietenkin yhteiskuva.

The Ringer puolestaan julkaisi hupaisan artikkelin siitä, ketkä julkkikset ovat käyneet katsomassa The Eras -kiertueen.

Minulta on kysytty pari kertaa, miksi Taylor Swift on niin suosittu. Olen miettinyt sitä itsekin, ja vaihtelevan sekava vastaukseni perustuu yleensä siihen, että kun jokin asia saavuttaa ns. tipping pointin, sen kasvamista ei pysäytä mikään. Taylor Swiftin musiikki ei ole yhtään parempaa kuin muutama vuosi sitten, eikä hän ole välttämättä edes tehnyt yhtä isoja yksittäisiä hittejä kuin vuonna 2014, mutta silti hän on suurempi kuin koskaan ennen. Hän on kyennyt kehittämään ilmaisuaan, vaikka tasapaino löperön uhriutumisen ja terävän laulunkirjoittamisen välillä on usein kiikkerällä pohjalla.

Hän on päässyt Yhdysvalloissa aina suositusta fanituksen kohteesta globaalisti asemaan, jossa hän voi sanella säännöt, mitä ihmiset kuuntelevat ja millaista sisältöä media haluaa tehdä. Hän haluaa olla esillä, raahautuen vaikka viimeisillä voimillaan jo kauan aikaa sitten relevanssinsa menettäneisiin kissanristiäisiin, kuten MTV Video Music Awards -juhlaan, jossa kameroita asetetaan kuvaamaan pelkästään häntä. Hän on turvallinen, laadukas (ja valkoinen) vaihtoehto musiikkibisneksessä, jossa algoritmin toivotaan määrittävän mitä meidän pitäisi seuraavaksi kuunnella. Hän ei ole yhtä tylsä kuin Ed Sheeran. Isosta tulee vielä suurempi.

Lisäksi ei pidä unohtaa sitä, että kerran Swiftie, aina Swiftie. Taylor Swift on ollut pinnalla jo 15 vuotta, joten Swiftieitä alkaa olla jo kahdessa polvessa. Fanikanta ei pienene, päinvastoin, kasvaa rajusti. Emme ole kaukana siitä, että hänen kiertueilleen mennään nostalgisoimaan nuoruutta.

Kommentit